Kommentar

Politisk skjebnetime

Et alvorstynget KrF skal mandag avgjøre om de har mistillit til Sylvi Listhaug. Justisministerens blomsterhav snudde stemningen mot henne fra vondt til verre.

KrFere over det ganske land er svært preget over situasjonen partiet nå står i; midt mellom to sterke blokker i norsk politikk. Det finnes ingen hurrarop i partiorganisasjonen over at KrF er på vippen i akkurat dette spørsmålet. Tvert imot skulle et samlet parti ønsket at de slapp å ta denne avgjørelsen.

Upopulær Listhaug 

Over lang tid har Listhaug blitt stadig mer upopulær i KrF. Hennes uttalelser om at lederen Knut Arild Hareide «sleiket imamer opp etter ryggen», at partiet er langt mer opptatt av penger til bistand enn av kvalitet og håndtering av kirkeasylsaken, har svekket både respekten og tilliten til henne.

Hennes terror-uttalelse mot Ap, og dermed også indirekte mot hele opposisjonen, fikk begeret til å flyte over for mange. Det faktum at det tok en uke og hele fire innlegg i stortingssalen før Listhaug ba om uforbeholden unnskylding, gjorde det tungt for mange i KrF å tro at hun mente det.

Likevel var det flere som tok beklagelsen til etterretning, da den endelig kom. Internt i KrF var det flere som argumenterte med at siden KrF sto bak det såkalte daddel-vedtaket mot Listhaug, hadde partiet kommet med tydelig nok kritikk. Et daddelvedtak er den sterkeste form for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd, uten å erklære mistillit.

For mange gikk derfor stemningen i retning av et nei til mistillit mot Listhaug. Flere forventet også at hun heretter skulle være mer forsiktig i sine uttalelser og utspill.

Blomsterhavet

Men det tok ikke lang tid før også KrF måtte forholde seg til et nytt utspill fra justisministeren. Fredag ettermiddag kom hun nok en gang på banen. Denne gangen stilte hun opp i et blomsterhav på sitt kontor, og takket for støtten fra alle sine støttespillere.

Dermed måtte flere av dem som var i ferd med å forsvare henne i KrF, gå en runde til. Ute i noen KrF-fylker blir det nå sagt at Listhaugs posering i blomsterhavet viser at hun likevel ikke angrer, men derimot ønsker å vise fram at hun hadde rett, og at hun har mange i ryggen.

«Slå ring rundt Norge»

Bedre ble det ikke da det ble kjent at blomsterhavet var en målrettet aksjon. For selv om det åpenbart kom blomster fra enkeltpersoner, sto oppfordringen om å støtte Listhaug på nettsider som «Slå ring rundt Norge». En nettside som har markert seg som svært islam-, innvandrings- og Apfiendtlig.

Også i KrF skapte dette en ubehagelig opplevelse av hvilke krefter Listhaugs spiller på lag med. I flere KrF-lag mener sentrale folk at Listhaug «stimulerer til grums».

Landsstyremøte

Når KrF samles til landsstyremøte i dag er det et tungt ansvar som hviler på det lille partiet.

Holdningene er delte, og mange er usikre. Flere av fylkeslederne sier både i bakgrunnssamtaler og på trykk, i ulike medier, at de ikke vil konkludere før de har hørt hva Hareide vil si.

På den ene siden er det nå svært mange i KrF som ønsker å fjerne Listhaug fra justisministerrollen. De mener hun ikke er personlig egnet. Hadde det ikke vært for trussel om regjeringskrise, ville det vært lett for dem å kaste henne.

Ubeleilig tidspunkt

Men for KrF er det svært ubeleilig med en regjeringskrise nå. Partiet er midt i en krevende strategirunde. Det er ingen ønskedrøm for dem å utløse en regjeringskrise, for så å ta ansvar for en ny regjeringsdannelse.

Dessuten har mange i KrF over tid vært begeistret for Erna Solberg. Partiet har pekt på henne som statsminister, og de mener hun er en god leder for det politiske Norge.

Kan slå begge veier 

Dersom Solberg nå virkelig setter hardt mot hardt, og melder regjeringens avgang ved en mistillit mot Listhaug, vil dette være viktig for av dem som støtter regjeringen internt i KrF. Men et slikt krav slå begge veier.

For blant KrFs beslutningstagere er det nå flere som stiller seg spørsmålet: «Kan vi la parti-taktiske hensyn gå foran, når det store spørsmålet er om Norge kan ha en justisminister som nører opp under denne typen holdninger på ytre høyre?»

Blant fylkeslederne i KrF mener også flere at partiet må stå for det som er rett, heller enn å tenke strategisk. Dessuten mener flere at Erna Solberg har et stort handlingsrom: Hun kan bli sittende selv om Listhaug må gå. Enkelte peker også på at KrF, i likhet med andre partier, har formidlet til Solberg at Listhaug kan bekle andre roller i regjeringen. Da vil mistilliten fra opposisjonen garantert utebli.

Svært åpent

Foran KrFs landsstyremøtet i dag er det derfor svært åpent hva KrF vil lande ned på. Det mener også mange sentrale KrFere.

Det hviler derfor et stort ansvar på KrFs leder Knut Arild Hareide. I hans landsstyre er det stor forventning om at han skal gi et tydelig råd. Etter alt å dømme kommer han også til å gjøre det.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar