Verdidebatt

Välkomna varandra - Et manifest for homofil kjærlighet i frikirkeligheten

Om ikke annet, les boken for empatiens skyld. Vi skylder å ta innover oss smerten vi har påført familie, venner og bekjente. Selv om noen ikke ser nytten av å tenke nytt, så er det bare rett og rimelig at alle i hvert fall lytter til disse stemmene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

(Første gang publisert i avisen Dagen 21. november)

Det føles nesten litt surrealistisk å sitte her med en bok i fanget fra svensk frikirkelighet som feirer homofil identitet og kjærlighet. Blant bokens femten forfattere finner vi bidrag av pastorer, prester, ledere og av homofile som selv har kjempet en tapper kamp i menighetene våre. Det har vært en glede for meg å komme med et bidrag fra Norge i denne boken.

Så mye smerte og håp mellom to permer er ikke hverdagskost. Så mye lidelse og gjenopprettelse i én bok skal man lete lenge etter. I tillegg til de sterke personlige fortellingene om tap, ekskludering, sårhet, gjenopprettelse og frihet, så har boken et solid faglig bibelsk innhold. Her møter du ikke på tunge akademiske vendinger, men et språk som ligger i den frikirkelige lekmannstradisjon.

Å lese homofiles erfaringer i frikirkene våre er ubehagelig lesning og jeg blir slått av hvor uholdbart det er. Boka taler ikke bare om slik det var før, men slik vi finner den blant annet i moderne, unge og hippe menigheter. Dette angår oss alle uansett hva man mener om homoseksualitet, for måten homofile er rammet av våre menighetsfellesskap er uakseptabelt. Spesielt kapittelet som omhandler barn og unge i kirken, gjør at det kjennes maktpåliggende å tenke nytt.

Selv om det er viktig for forfatterne å sette ord på det som har gått galt, er ingen ute etter å peke finger. Målet er forsoning og gjenopprettelse for hele kirken. I et eget kapittel tegnes det opp en evangelisk visjon for veien videre, hvor alle verdens mennesker kan stå sammen i tilbedelsen.

Til slutt finnes en manual for hvordan menighetsfelleskapene i fellesskap kan prate om alle de ulike perspektivene som aktualiseres. Dermed er Välkomna varandra ikke bare til opplysning og ettertanke, men et opprop om å bryte stillheten rundt et betent tema. Perfekt for menighetsledere som ønsker å ta alle minoriteter i menighetene sine på alvor.

Om ikke annet, les boken for empatiens skyld. Vi skylder å ta innover oss smerten vi har påført familie, venner og bekjente. Selv om noen ikke ser nytten av å tenke nytt, så er det bare rett og rimelig at alle i hvert fall lytter til disse stemmene.

Thomas Erlandsen, teolog og undervisningleder

For full bokrapport, se her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt