Søk i Edens hage

Søk  i  alt  innhold  på VL.no

Slik hermetiserer du frukt

Fruktige fristelser på 1-2-3.

BILDER

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen.

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen.

Foto: Kaja Skatvedt
Vis bildetekst

Punkt én er å få glassene sterile. Det beste er å vaske dem rene for så å sette dem i ovnen på litt over hundre grader i minimum tyve minutter. Syltetøylokk, metallringer og gummipakninger legges i en kjele med vann og kokes på komfyren.

Herlig dessert

Frem med kniv og skjærefjøl. Ut med kjernehus, skrell og fjern eventuelle stygge flekker.

Syltetøy er lett, det skal bare kokes. Skal man derimot lage karamelliserte pærer eller hermetiserte plommer, må man beregne litt nøyere.

Sukkerlake er ikke noe hokus pokus – du trenger mellom 300 og 400 gram sukker og en liter med vann. Det finnes også massevis av oppskrifter og forslag til ulike krydder man kan putte i for å lage noe litt ekstra spesielt og smakfullt både på nettet og i utallige kokebøker. Det vanskelige er å koke frukten i laken til den er akkurat passe mør.

LES OGSÅ: Slik lager du eplemost

Når det er gjort, legges frukten på de oppvarmede glassene, laken kokes opp igjen og helles deretter over. Så er det på med gummipakning, lokk og metallring.

Når innholdet i glasset er varmet opp, vil det vide seg ut og lufttrykket på utsiden av glasset holder lokket på plass. Slik blir glasset hermetisk tett, alle bakterier er drept og ingen nye kommer til. Ingenting kommer ut, ingenting kommer inn.

Følg Edens hage på Facebook!

Saftig etterspill

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen, det letteste av alt.

Frukten puttes rett i kjelen med litt vann og koker i vei. Når frukten begynner å slippe saften, men ennå ikke er helt ihjelkokt, heller man alt over i et kjøkkenhåndkle som man har hengt over en kjele. En krakk opp ned er perfekt stativ.

LES OGSÅ: «Om høsten går jeg inn i verdens søteste sekt»

Kjelen settes i midten og kjøkkenhåndkleet kan festes til de fire stolbena. Når den kokte fruktmassen helles i håndkleet, er det bare å la det renne seg ferdig i løpet av en halvtimes tid, mens man forsøker å rydde det verste av rotet på kjøkkenbenken. Deretter kokes saften opp og helles på steriliserte flasker som skrus igjen.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen.

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen.

Foto: Kaja Skatvedt
Vis bildetekst

Punkt én er å få glassene sterile. Det beste er å vaske dem rene for så å sette dem i ovnen på litt over hundre grader i minimum tyve minutter. Syltetøylokk, metallringer og gummipakninger legges i en kjele med vann og kokes på komfyren.

Herlig dessert

Frem med kniv og skjærefjøl. Ut med kjernehus, skrell og fjern eventuelle stygge flekker.

Syltetøy er lett, det skal bare kokes. Skal man derimot lage karamelliserte pærer eller hermetiserte plommer, må man beregne litt nøyere.

Sukkerlake er ikke noe hokus pokus – du trenger mellom 300 og 400 gram sukker og en liter med vann. Det finnes også massevis av oppskrifter og forslag til ulike krydder man kan putte i for å lage noe litt ekstra spesielt og smakfullt både på nettet og i utallige kokebøker. Det vanskelige er å koke frukten i laken til den er akkurat passe mør.

LES OGSÅ: Slik lager du eplemost

Når det er gjort, legges frukten på de oppvarmede glassene, laken kokes opp igjen og helles deretter over. Så er det på med gummipakning, lokk og metallring.

Når innholdet i glasset er varmet opp, vil det vide seg ut og lufttrykket på utsiden av glasset holder lokket på plass. Slik blir glasset hermetisk tett, alle bakterier er drept og ingen nye kommer til. Ingenting kommer ut, ingenting kommer inn.

Følg Edens hage på Facebook!

Saftig etterspill

Har man mye frukt i hagen, kan man bli litt lei av rensking ettersom timene går. Da er det alltid greit å kunne ty til litt saftkoking på tampen, det letteste av alt.

Frukten puttes rett i kjelen med litt vann og koker i vei. Når frukten begynner å slippe saften, men ennå ikke er helt ihjelkokt, heller man alt over i et kjøkkenhåndkle som man har hengt over en kjele. En krakk opp ned er perfekt stativ.

LES OGSÅ: «Om høsten går jeg inn i verdens søteste sekt»

Kjelen settes i midten og kjøkkenhåndkleet kan festes til de fire stolbena. Når den kokte fruktmassen helles i håndkleet, er det bare å la det renne seg ferdig i løpet av en halvtimes tid, mens man forsøker å rydde det verste av rotet på kjøkkenbenken. Deretter kokes saften opp og helles på steriliserte flasker som skrus igjen.

;