Nyheter

Den urettferdige nåden

Når skylden er fordelt og skammen omslutter oss, hva trenger vi da å bli møtt med?

TEKSTVERKSTEDET 9. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN

Det er forskjell på skyld og skam. Skyld er et juridisk begrep. Den står i direkte sammenheng med våre handlinger, uavhengig av om den er påført eller påtatt.

Skam er noe annet. Skammen er rettet mot vårt selvbilde. Det er vurderingen vi og andre gjør av oss selv. Skamfølelsen oppstår når vi føler oss avslørt som et mislykket, udugelig eller umoralsk individ. Skam blir også kalt for «de andres øyne inni meg».

Avslørt foran alle

Skyld og skam er to forskjellige ting, men kvinnen som ble ført frem for Jesus i templet denne tidlige morgenen, ble pålagt mer enn nok av begge deler. Hun var tatt i ekteskapsbrudd. Selv om skylden neppe bare var hennes, var det hun som måtte stå ansvarlig.

De skriftlærde og fariseerne må ha banet vei gjennom folkemengden som var samlet rundt Jesus. De stilte henne fram og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?».

Der, foran hele folkemengden, stod kvinnen mens anklagene ble offentliggjort. Hun ble avslørt foran alle. Foran de religiøse lederne. Foran folket. Foran Jesus. Avkledd og avslørt som et umoralsk individ, mislykket og udugelig.

De eldste gikk først

Hva gjør Jesus? Jeg ser for meg at de religiøse lederne er i ferd med å bli utålmodige. At kvinnen mest av alt ønsker å bli usynlig. At folket holder pusten i påvente av Jesu svar. Men Jesus bøyer seg ned og skriver på jorden med fingeren. Han lar dem vente.

Så, når de ikke gir seg, retter han seg opp, ser på dem og sier: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» Før han bøyer seg ned og skriver videre.

En etter en går de bort. De eldste først. De som hadde levd lengst. De som visste at de ikke var uten synd. Men kvinnen står igjen. Fortsatt skyldig i ekteskapsbrudd. Fortsatt avslørt og skamfull.

Tar skylden på alvor

Da retter Jesus seg opp slik at de står ansikt til ansikt. «Kvinne hvor er de?» spør han. «Har ingen fordømt deg?» Så fortsetter han: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!».

Jesus tar skylden på alvor. Han unnskylder ikke. Men han gir henne en ny sjanse. «Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»

Samtidig tar han skammen på alvor. Han ser henne. Han tar bort all fordømmelsen. Fra de andre. Fra Gud. Slik at hun kan gå med hevet hode. Uten skyld. Uten skam. Sett av Jesus. Møtt av den herlige, urettferdige nåden.

Søndagsskolen: Skyld og skam

Skyld og skam spiller en sentral rolle i flere psykiske lidelser.

Det finnes både sunn og usunn skam, sier psykologspesialist Gry Stålsett. Den sunne skammen fører til bluferdighet, respekt for andres grenser og gir verdighet. Den forvrengte skammen er den snikende, ugne uvelheten og den dype smerten som ligner på kjærlighetssorg.

Psykiater Finn Skårderud definerer skam som «den dype skamfølelse er smerten ved å se seg selv som en som ikke fortjener å bli elsket». Men han ser også store forskjeller i hvordan vi takler skam. Der hvor noen kompenserer med flinkhet, trekker andre seg bort. Noen blir deprimerte mens andre blir rasende, misunnelige eller til og med opplever seg selv som grandiose.

Kilder: Badeliv 2/2013, Aftenposten 16.10.2011

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter