Poetisk og mørkt om teknologiens innersving på mennesket
Olga Ravns fascinerende fabel «Dei tilsette» gir et vrengebilde av teknologioptimisters våte drøm.
POETISK TYNGDE: Olga Ravns nyoversatte roman «Dei tilsette» reiser fundamentale spørsmål om menneskets vilkår i en stadig mer digitalisert fremtid. En uvanlig sterk og dypt fascinerende bildegjøring, mener vår anmelder.
Laerke Posselt/Vu'
«Det finnes ingen historisk analogi til den maktformen Silicon Valley-industrien utøver […] i krysningspunktet mellom kunstig intelligens, hjerneforskning og psykologi. Den er hinsides politikk og religion» skriver Lena Lindgren i Ekko. Essayet, som problematiser hvordan teknologiutvikling styrer oss, aktualiseres kraftig i møtet med Dei tilsette av danske Olga Ravn. Romanen forteller oss om livet på «det sekstusende skip» som befinner seg i det ytre rom.
Transhumanistisk dystopi
Ravn er litterært eksperimenterende og leverer med Dei tilsette, godt oversatt av Inger Bråtveit, et granskende blikk på oss og vårt høyteknologiske samfunns evne til å overleve. Denne tilnærmingen deler hun med Jonas Eika og flere andre danske forfattere, som Ida Marie Hede og Casper Kolling Nielsen, som også leker med trekk fra science fiction-sjangeren. Hos oss har Bjørn Vatne med Nullingen av Paul Abel levert en dystopisk fremadskuende samfunnssatire. Ravn har derimot skrevet en tankevekkende og poetisk fabel som skuer frem mot en transhumanistisk virkelighet der livet på jorda er forlatt. Den er ikke mindre kritisk.