Forteller kolonihistorien fra bakkenivå i ny grønlandsroman

Kim Leine setter punktum for sin mektige grønlandstrilogi med «Etter åndemaneren» – en underholdende roman som har tydelige paralleller til vår egen tid.

HANDLINGSDREVET: Kim Leine er aktuell med tredje og siste del av Grønlands-triologien. Gjennom hele trilogien har Leine skrevet med utgangspunkt i postkoloniale perspektiv, men i denne romanen skrus problemstillinger som er aktuelle i dag til et hakk, skriver vår anmelder Astrid Fosvold.
Publisert Sist oppdatert

Grønland unnlot i år å markere 300-årsdagen for misjonæren Hans Egedes ankomst. Dette er også året hvor grønlandske Niviaq Korneliussen fikk Nordisk råds litteraturpris – og dermed sikret hjemlandet prisen for første gang. Hennes roman Blomsterdalen skildrer et samfunn preget av postkoloniale problemstillinger.

I 2013 fikk Kim Leine den nordiske prisen for Profetene i Evighetsfjorden, som var begynnelsen på hans misjonstrilogi om koloniseringen av Grønland. Her dominerte opplysningstidens idealer som drev de danske misjonærene. I Rød mann/sort mann (2018) stod den tradisjonelle folketroen mot kristendommen.

I det siste bindet, Etter åndemaneren, tar Kim Leine sats i tidens paradigmeskifte itilnærmingen til Danmarks kolonifortid, og fester trådene i det dikteriske universet som ble etablert med de forrige bøkene.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS