Analyse

Tiden tikker mot abort-endringer – flere partier på vei mot mer selvbestemmelse

I flere partier øker trykket for å utvide abortgrensen og liberalisere lovverk. Stortingsflertall for oppmykning kan komme etter neste valg.

Bilde 1 av 2

SVs ferske forslag om å utvide grensen til fri abort og å oppheve innstrammingen om tvillingabort kan bli avvist av Stortinget. Men både på rød og borgerlig side har krefter som vil utvide abortgrensen medvind.

Programarbeidet i SV, Ap, Frp og Venstre kan ende med forslag om å endre abortloven i liberal retning. I dag mønstrer disse partiene et solid flertall sammen. Etter valget i 2021 kan det også bli større.

De røde partiene peker på KrFs abortseier og Høyres aksept for den som grunnen til at freden om 12-ukers grensen er brutt. Neste vår skal alle partiene vedta nye stortingsprogrammer. Alt nå peker det mot mer liberale abortpunkter i flere av dem.

SV får intern strid – men partiet kan lande på 18-ukers grense

• SV: For en tid tilbake varslet tre av medlemmene i SVs programkomité gjennom Klassekampen at de ville foreslå selvbestemt abort frem til uke 22. En av dem var Kari Elisabeth Kaski, som fremmet SVs ferske stortingsforslag om retten til abort. Fremstøtet om 22 uker vekker strid i partiet, som alt har programfestet 16-ukers grense.

SV har uansett som mål å få bort nemndsystemet og dermed gi kvinnen full selvbestemmelse. Men abortdiskusjon har gjennom årene også gitt såre oppgjør i landsstyrer og landsmøter. Partikilder tror det neste år kan ende opp med et SV-kompromiss om 18-ukers grense, slik man har i Sverige.

Het sak i Aps programprosess – i nytt Storting har også Frp nøkkelrolle

To andre partier sitter med nøkkelen til endringer. Det er Ap og Frp.

• Ap: Jonas Gahr Støre la inn tyngden sin under forrige landsmøte for å stoppe et forslag om å utvide kvinnens rett til selvbestemmelse til 18 uker. Også Gro Harlem Brundtland advarte delegatene i forkant.

Støre leder selv partiets programkomité. Med den styringen han da har, vil han ha grundig behandling av aborttematikken.

Men det er press i partiet fra AUF og flere kvinnelige profiler for utvidelse til 18 uker. At neste korsvei nettopp er det avgjørende stortingsprogrammet, kan gi vind for liberalisering. Dessuten vil ikke grupper i partiet la SV alene eie kampen for å endre dagens lovverk.

• Frp: Partiet omtaler ikke abort i partiprogrammet, men har ikke utfordret dagens lov i praktisk politikk. Frp stiller uansett representantene fritt i spørsmål av «livssynsmessig karakter». Representanter kan få stemme slik de vil, også om det handler om ny grense for selvbestemmelse.

Partiets helsetalskvinne mener de som nå vil sikre selvbestemmelse om fosterreduksjon, heller bør fremme forslag om å utvide dagens grense på 12 uker. Det er hun villig til å se på.

Høyre i ro – vedtok i fjor «en hensiktsmessig balanse» om retten til liv

På borgerlig side peker kilder i Høyre på at partiets samling om 12-ukers-grensen vil ligge fast også etter vedtak av stortingsprogram. Så sent som i fjor klubbet Høyre et prinsipprogram der det heter at dagens lovgivning sikrer «en hensiktsmessig balanse» mellom selvbestemmelse om abort og retten til liv.

I Sp ventes det heller ikke nyorientering. Partiet har sammen med Høyre stått nærmest KrF i å bremse ny abortgrense.

Nytt Venstre-forslag kan flytte grenser

Men utviklingen i Venstre har gått under radaren.

Venstre: Partiets forslag til nytt prinsipprogram ble lansert dagen da Frps regjeringsbråk startet. At Unge Venstre vil sikre kvinner rett til fri abort frem til uke 18, fikk omtale.

Men det viktige er likevel at programkomiteens flertall vil «utvide kvinners rett til selvbestemt abort». Det legger også føringer for det neste stortingsprogrammet. Sentrale partifolk nevner endring av 12 ukers grensen og nemndsystemet som aktuelt.

Men noen kan trykke på bremsene

Hvem som sitter i regjering kan igjen avgjøre abortpolitikk i en ny regjeringsplattform. Men Sp og KrF kan nok en gang trykke på bremser – om de havner på innsiden.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse