Politikk

Starter abortslaget i Stortinget

Borgfreden er brutt om abortloven, mener SV. Nå sørger partiet for stortingsbehandling om utvidet selvbestemmelse. Flere partier er i bevegelse.

Bilde 1 av 3

Nær årsdagen for KrFs gjennomslag om forbud mot selvbestemt tvillingabort, sørger nå SV for full stortingsrunde om å fjerne det. Men partiet forslår også å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 16 uker.

– Innstrammingen man gjorde i abortloven har åpnet den opp for diskusjon igjen. Det er et tog i bevegelse her, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Vårt Land.

Stortinget. Første dag på Stortinget etter endringer i Regjeringen. Kari Elisabeth Kaski

– Innstrammingen man gjorde i abortloven har åpnet den opp for diskusjon igjen. Det er et tog i bevegelse her, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Vårt Land.

Duket for nye runder med splittende abortdebatt

Dermed vil Stortinget for første gang på mange år får et konkret forslag om å utvide dagens abortgrense. Saken vil bli komitébehandlet og avsluttet med en ventelig splittende stortingsdebatt.

Slik inntar abortsaken for alvor den politiske manesjen igjen, knappe året etter den intense runden om tvillingabort da abortloven ble vedtatt endret i juni i år. Det må statsminister Erna Solberg (H) ta ansvaret for, mener Kaski.

– Høyre og Erna Solberg la abortloven i potten og åpnet opp hele det skjøre kompromisset for politisk spill. Det viktigste akkurat nå er å få reversert innstrammingen fra i fjor. Men verken i kvinnebevegelsen eller i partiet vårt vil det være tilstrekkelig å kjempe seg tilbake til status quo. Man vil også trekke det videre, sier SV-politikeren.

Slik svarer Erna Solberg på spørsmål om utsikten til nye støyende abortrunder i offentligheten:

– Endringene regjeringen gjorde i fjor var godt forankret. Det bør kunne stå som et godt punktum i denne debatten, sier statsministeren til Vårt Land.

Press øker i flere partier for å utvide retten til selvbestemt abort

Solberg får neppe viljen sin. I Arbeiderpartiet og Venstre presses det nå også på for å vedta en mer liberal grense for selvbestemt abort på landsmøtene i 2021. Også i Fremskrittspartiet er det bevegelse.

Venstre-leder Trine Skeie Grande mener at det nettopp er forbudet mot selvbestemt tvillingabort, som KrF fikk gjennomslag for i regjeringsplattformen, som har ført til debatten i partiet om å «flytte mer av avgjørelsen ut av abortnemnden og over til kvinnen».

Aps Ingvild Kjerkol sier til Vårt Land at de ikke vil vurdere å utvide grensen for selvbestemmelse nå.

– Landsmøtet vårt gir ikke mandat til det i denne stortingsperioden. Men dette er en diskusjon som nå går i programprosessen vår, sier den helsepolitiske talspersonen.

Denne økende debatten i andre partier gjør at Kari Elisabeth Kaski øyner håp om gjennomslag på sikt, selv om hun ikke får flertall for å utvide grensen for selvbestemmelse nå.

– Landskapet er i bevegelse, sier hun.

Førs står slaget om tvillingabort

I første omgang står dermed slaget om reversering av forbudet mot selvbestemt tvillingabort, som også Ap har varslet forslag om.

Ingvild Kjerkol viser til at antall tvillingaborter er uendret selv om kvinner siden i fjor sommer må møte i abortnemnd for å få innvilget det. Dermed er KrFs eneste seier å tvinge kvinner til å møte i abortnemnd, mener hun.

– KrF valgte å gjøre en håndfull damer i en privat situasjon til sitt gjennomslag, sier Kjerkol.

Ap og SV behøver støtte fra store deler av Frp for å få flertall. Hos Sp stemte nær hele stortingsgruppen for regjeringens innstramming i fjor.

Men de to røde partiene kan bare glemme støtte fra nøkkelpartiet Frp. Det var budskapet fra helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Vårt Land forrige uke. Hun anser lovendringen som en «rydding i regelverket».

Frp fristiller riktignok representantene sine i samvittighetsspørsmål. Men en liten stikkprøve Vårt Land har gjort blant Frp-representanter viser at de er på linje med partifellen sin.

KrF avviser ansvar for abortfremstøt

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad synes det er underlig til at Ap og SV tar omkamp om tvillingabort – «at det er en kampsak for Ap og SV at du skal kunne ta abort på en av to tvillinger».

Han avviser også blankt at KrF eller Erna Solberg har ansvar for fremstøtene som nå kommer om å liberalisere abortloven.

– Dette er kjent politikk fra SV. Slike forslag har også blitt fremmet i Ap og andre partier mye tidligere. Jeg advarer sterkt mot det, sier KrF-lederen til Vårt Land.

Grensen for selvbestemt abort bør snarere være mer restriktiv, mener Ropstad. Han begrunner det med at den medisinske utviklingen gjør at for tidlig fødte barn kan overleve langt tidligere enn før.

Stortinget. Første dag på Stortinget etter endringer i Regjeringen. Kjell Ingolf Ropstad og Trine Skei Grande

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad synes det er underlig til at Ap og SV tar omkamp om tvillingabort – «at det er en kampsak for Ap og SV at du skal kunne ta abort på en av to tvillinger». Her avbildet med Venstreleder Trine Skei Grande.

Frp villig til å diskutere utvidet selvbestemmelse

Frp er derimot «villig til å diskutere» en avgrenset utvidelse av kvinners selvbestemmelse, ifølge Åshild Bruun-Gundersen.

– Skulle noen andre partier starte diskusjonen, så er vi villig til å diskutere det. Vi har ikke avklart noe og jeg vet ikke langt stortingsgruppen er villig til å gå, men det kan være et lite handlingsrom der, sier hun til Vårt Land.

DEBATTEN OM ABORTLOVEN HAR BLUSSET OPP:

• Ap varsler rask omkamp om tvillingabort – Frp sier nei

Ropstad: Retningsstriden var verdt det selv om abortseier kan ryke

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk