Nyheter

Uklart om stråling er helseskadelig

Men Japan får skryt fra FN for sin håndtering av katastrofen.

Ved første øyekast ser Tokyo overraskende normal ut. Men atomfrykten er likevel til å ta og føle på, og mange velger å reise ut av byen.
Utenriksdepartementet fraråder nå nordmenn å dra til Japan og å oppholde seg i landet, mens Kriseutvalget mener at folk med nødvendige ærend kan dra. Norske journalister, misjonærer og studenter valgte tirsdag å forlate de katastroferammede områdene i Japan.
Det var vanskelig nok å oppleve det katastrofale skjelvet og tsunamien. Men den lumske og usikre strålingsfaren gjør at Solveig Sumire Sandvik tar sønnen Gabriel (3 ½) med seg fra Tokyo til Kobe.
Ektemannen Paul Johannessen blir igjen i Tokyo for å fortsette sin intense jobb med å sikre teknikken bak TV-dekningen til den Europeiske kringkastingsunionen EBU fra et Japan i total krise.
– Jeg har hatt mer enn nok å gjøre etter skjelvet, sier han til NTB.

LES MER: Norsk misjonær vil ikke forlate Japan

Antall døde stiger. Ifølge japanske myndigheter er over 3.000 mennesker bekreftet omkommet, men det er ventet at dødstallet vil overstige 10.000. Over 15.000 personer er ennå ikke gjort rede for.
I tillegg er tusenvis av mennesker skadd, og eksperter frykter at utfordringene vil bli for store for helsevesenet. Dette til tross for at Japan regnes som det land i verden som er best forberedt på slike katastrofer.
– Jeg tror ikke noe annet land enn Japan ville ha kunnet håndtere et slikt jordskjelv, etterfulgt av en tsunami, etterfulgt av det som nå skjer i atomanleggene, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos til NTB.

LES MER: Japans atomkrise skaper global redsel for kjernekraft

Strålefrykt. Men kraftverkene har vist seg å ikke være godt nok sikret. Strålingsnivået i hovedstaden var tirsdag ti ganger høyere enn normalt. Og selv om helsemyndighetene understreket at dette nivået foreløpig ikke utgjør noen fare for menneskers helse, øker frykten.
Det er ikke vanlig for japanere å mistro sine egne myndigheter, slik drosjesjåfør Ebi Hara (65) nå gjør.
– At det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan har skiftet posisjon under redningsoperasjonen for å unngå stråling, forteller det meste. Det er vår største frykt at strålingen øker og når Tokyo, sier han.
Kraftige etterskjelv i Øst-Japan forsterker frykten. Bygninger svaiet igjen da etterskjelvet med en styrke på 6.0 rammet Tokyo tirsdag, – fire dager etter det voldsomme skjelvet som forårsaket tsunamikatastrofen.

LES MER: UD fraråder reiser til Japan

Alvorlig og kompleks. Situasjonen rundt Japans atomkraftverk er forvirrende. Det kommer sprikende meldinger om hvilke farer som truer. To eksplosjoner og en påfølgende brann fikk tirsdag strålingen ved atomkraftverket Fukushima-Daiichi til å stige faretruende, og alle som bor innenfor en radius på 30 kilometer rundt kraftverket ble bedt om å holde seg innendørs.
Det franske atomsikkerhetsbyrået ASN mente at alvorlighetsgraden var steget til nest høyeste nivå fordi forseglingen rundt reaktor 2 ved atomkraftverket skulle være brutt. Det internasjonale atomenergibyrået IAEA bekreftet at forseglingen ved Fukushima kan ha blitt skadd i en eksplosjon.
IAEA opplyste også at det er innført en flyforbudssone på 30 kilometer rundt kraftverket.

LES MER: Engleskulen: Vi støttar også hjelpearbeid for Japan

Annen dimensjon. – Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på risikonivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN til nyhetsbyrået AFP tirsdag.
Skalaen som graderer alvorlighetsgraden i atomulykker, går fra null til sju. Tsjernobyl-katastrofen blir vurdert som nivå sju.
Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.
– Hvis dette stemmer, er det ille, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.
Men japanske myndigheter avviste å oppgravde alvorlighetsgraden, og mener ulykken «bare» lå på nivå fire.

LES MER: Ber kirker over hele verden be for Japan

Nye problemer. Utover dagen skiftet oppmerksomheten fra reaktor 2 til en annen av Fukushima-kraftverkets seks reaktorer. En eksplosjon tirsdag laget to hull i kapselen rundt reaktor 4, der vanninåvet er faretruende lavt, melder Reuters.
Men gjennom hullene kan kjølebassenget rundt brenselstavene i reaktoren nås fra lufta, opplyste selskapet som eier Fukushima-Daiichi, den japanske energigiganten Tokyo Electric Power Co (TEPCO). Selskapet vurderer nå å ta i bruk helikoptre for å få helt sjøvann ned i reaktoren.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter