Nyheter

Tegn til økt kamp mot bruk av barnesoldater

Bare to land motsetter seg i dag målsettingen om å fjerne barn fra det militære. Og denne uken ble den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga dømt.

De sleper på blytunge geværer og må ofte småløpe for å holde tritt med sine voksne sjefer. Verdens barnesoldater lider under en av de verste formene for moderne slaveri.

Saken mot den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga, som er dømt til 14 års fengsel ved Den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag, er et signal om at verdenssamfunnet tar kampen mot dette slaveriet på alvor. Og det er nok å gjøre.

Over 11.000 barn ble frigitt fra ufrivillig militærtjenestene i fjor. Men FN antar at flere hundre tusen andre mindreårige blir tvunget til å bære våpen, sier avtroppende spesialutsending i slike saker, Radhika Coomaraswamy, til nyhetsbyrået AFP

– Meislet i stein. – At slikt skjer, og at det er en forbrytelse, står nå meislet i stein. Ingen kan påstå at de ikke kjente til det, mener Coomarashwamy, som ser tegn til at regjeringer verden over får øynene opp for situasjonen og griper inn.

Bare to land motsetter seg i dag FNs målsetting om å fjerne barnesoldatene fra alle regulære hærer – altså hærer som står under en lovlig og anerkjent regjerings kontroll – innen 2015.

Disse to landene er Sudan og Thomas Lubangas Kongo.

– Lubanga er det klassiske eksempelet og var en av de verste under de store krigene i Afrika på 1990-tallet. Han og andre krigsherrer bortførte barn, fôret dem med narkotika og brukte dem som soldater, sier Coomaraswamy.

Tvunget til kamp. Både gutter og jenter blir tvunget til å bære våpen og gå i kamp. Det sies også at mange av jentene blir brukt som sexslaver, men ICC fant det ikke bevist at Thomas Lubanga og hans folk hadde begått slike overgrep.

Regjeringen i Somalia undertegnet tidligere denne måneden en avtale om å dimittere alle soldater under 18 års alder fra sin hær. Tsjad har gått med på en tilsvarende avtale, selv om det først skjedde etter harde forhandlinger.

Hovedutfordringen er nå å få barnesoldatene frigitt fra militser som Taliban i Afghanistan og al-Shabaab i Somalia. Disse gruppene viser ifølge Radhika Coomaraswamy åpen forakt for verdenssamfunnet og nekter å forhandle om noe som helst. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter