Nyheter

Sandy avslører strømtrøbbel i USA

Sandy har fratatt over seks millioner amerikanere strømmen og på nytt avslørt det eksperter mener er et sikkerhetsproblem.

Om Mitt Romney eller Barack Obama en uke før valget vil tjene på Sandys herjinger, er fortsatt helt uvisst, og valgkampen er gått over i en annen form.

Obama bruker presidentrollen til å fremstå som handlekraftig og besluttsom, mens Romney viser medlidenhet med ofrene og innstiller planlagte valgmøter.

Samtidig har uværet nok en gang blottstilt en amerikansk infrastruktur med skrikende behov for oppgradering.

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier peker på at USA selv i 2012 har betydelige deler av sitt strømnett på luftlinjer, også i områder med mye trær.

LES OGSÅ: Store oversvømmelser og mange omkomne i USA

– Jeg sitter fortsatt med en mistanke om at det egentlig ikke er stormen som er verst, men USAs foreldede infrastruktur. Ganske utrolig at supermakten er så sårbar for styggevær, skriver forskeren på sin blogg.

– Ikke like sexy. Redaktør David Rothkopf i Foreign Policy skriver at uværet kan bringe noen glemte temaer tilbake i politikken. Han nevner blant annet menneskeskapte klimaendringer, valgkampfinansiering og nettopp den utdaterte infrastrukturen i deler av USA.

Rothkopf tror flere av landets ledere og systemene som myndighetene trenger, vil bli uten strøm i flere dager.

– Ville det å grave strømlinjer og styrke kritisk infrastruktur kunne hindret dette? Selvsagt. Men er det like sexy som å kjøpe flere førerløse fly og stealth-helikoptre? Nei, skriver han.

Redaktøren pekte på forhånd på at andre deler av nordøstkystens infrastruktur, «som det ikke er investert i på et halvt århundre», ville få merke Sandys vrede. Hans advarsel gjaldt dårlige veiforbindelser, bruer, demninger og gamle havneanlegg, samt umoderne flykontrolltjenester og jernbanesystemer.

– Står sammen. Uværet kan bli en fordel for Obama som sittende president – forutsatt at han ikke trår feil, mener analytikere. Obama erklærte tirsdag at uværet hadde ført til en «stor katastrofe» i delstaten New York.

– Det fine med Amerika er at når vi går gjennom vanskelige tider, står vi sammen. Valget kommer til å gå som det skal neste uke. Akkurat nå er vår øverste prioritet å sikre at vi redder liv, sier Obama.

Romney må for sin del passe seg for å gi inntrykk av å slå politisk mynt på uværet.

– Det er en vanskelig situasjon for utfordreren å finne den riktige balansen mellom å ikke fremstå som for politisk, men samtidig være medfølende overfor ofrene, sier Mary Kate, som var taleskriver for George W. Bush, til nettstedet Politico.com.

Alle ser mot Ohio. Romney skulle tirsdag dele ut nødhjelp til orkanofre i den såkalte vippestaten Ohio, hvor utfallet av valget er helt uvisst.

– Ødeleggelsene vil trolig bli betydelige, og mange mennesker vil selvsagt bli uten strøm i lang tid, sa han under et besøk i vippestaten Iowa.

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole peker på at enkelte av vippestatene, som Virginia og North Carolina, på grunn av uværet vil få mindre besøk. Samtidig vil andre, som Ohio, få mer.

– Den delstaten man virkelig bør følge med på, er altså Ohio. Begge kandidatene trenger denne for å vinne (på den mest sannsynlige måten). Florida er egentlig ikke så interessant siden Romney kan vinne denne uten å vinne valget, skriver hun på nettstedet amerikanskpolitikk.no. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter