Nyheter

Mubarak erkjenner ingen skyld

Forklarte seg fra sykesengen innesperret i bur.

Hele Egypt fulgte med da tidligere president Hosni Mubarak erklærte seg ikke skyldig i en rettssak som er viktig for hele den arabiske verden.

– Alle disse anklagene, jeg benekter dem fullstendig, sa Mubarak fra sykesengen bak et gitter i rettslokalet onsdag. Mubarak, som den siste tiden har fått behandling for hjerteproblemer, er tiltalt for drap og korrupsjon og risikerer dødsstraff hvis han blir dømt.

Også sønnene hans Alaa og Gamal erklærte seg ikke skyldige. På tiltalebenken sitter dessuten tidligere innenriksminister Habib al-Adly og seks sikkerhetssjefer.

Alle de tiltalte anklages for å ha forsynt seg med store pengesummer fra statskassa og for å ha beordret drap på over 800 demonstranter under folkeopprøret som startet 25. januar.

Symboleffekt. – Symbolsk er saken viktig. Bare det at Mubarak ble trillet inn i rettssalen på sykeseng, sender et sterkt signal om at ingen lenger står over loven, sier Egypt-ekspert Geir Skogseth til NTB.

Rettssaken byr helt konkret på utfordringer som vil vise om rettssystemet klarer å opptre uavhengig, sier Skogseth, som er rådgiver i Landinfo, utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.

Rettsoppgjøret er selve lakmustesten på om landet klarer overgangen fra militært til sivilt styre, mener han.

Kaos. Tilløp til kaos preget salen da saken ble innledet. Dommer Ahmad Refaat ba alle sitte stille under innledningen.

– Folk må forholde seg rolig og bli sittende på plassene sine hvis vi skal greie å gjøre jobben vår og for at rettferdigheten skal seire. Vi vil alle be Gud om styrke og håpe at vi greier å gjøre vår plikt. Måtte Gud hjelpe oss, sa han.

Rettssaken overføres direkte på egyptisk fjernsyn. Noen tolker dette som et tegn på at man forsøker å åpne opp det egyptiske samfunnet, men samtidig er mange kritiske til rettsprosessen.

Slåsskamper. Mubaraks tilhengere mener man burde behandle en 83 år gammel tidligere statsleder med mer respekt. Motstanderne hans er redde for at militærrådet, som nå styrer landet, skal forsøke å påvirke saken.

Overføringen onsdag formiddag viste tiltalte som kranglet med dommeren om prosedyrespørsmål, og utenfor rettslokalene oppsto det sammenstøt mellom Mubaraks tilhengere og motstandere. Det ble kastet stein mellom de to gruppene, og 53 personer ble såret.

Rundt Tahrir-plassen, som var episenteret for folkeopprøret der Mubarak falt, er sikkerheten skjerpet.

Testes for fremtiden. Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo, mener rettsprosessen som nå er innledet i Egypt, sender sterke signaler også til resten av den arabiske verden.

– Det sender en enorm psykologisk effekt til egypterne og alle de andre arabiske landene når man nå ser at Egypt uten innblanding utenfra ikke bare har klart å avsette regimet, men også stiller det for retten, sier Hellestveit til NTB.

– Dette er nok et stort øyeblikk for Egypt, sier Wael Nawara, en liberal, egyptisk politiker og veteran i opposisjonen, til TT.

– Vi har i årevis visst regimet kom til å falle. Ingen kunne sikkert vite når eller hvordan, men folket visste i sine hjerter at forandringen skulle komme.

Taktikk. Mubaraks forsvarere varslet onsdag at de vil innkalle lederen for militærrådet, Mohamed Hussein Tantawi, som vitne. Hellestveit mener dette kan tyde på at Mubarak vil forsøke å implisere de nåværende overgangsmyndighetene i det han er anklaget for.

Det er en enormt viktig test av uavhengigheten til landets rettssystem Egypt nå står overfor, sier forskeren. Hun tror Egypt er det landet i regionen som er best rustet til å kunne passere testen.

Neste rettsmøte i saken mot Mubarak er satt til 15. august.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter