Nyheter

– Ingen enighet om NATOs rolle i Libya

NATO-landene klarte onsdag ikke å bli enige om alliansen skal ta over kommandoen i Libya-operasjonen, ifølge en diplomat.

De 28 landenes NATO-ambassadører møttes for tredje dag på rad i Brussel, og ifølge den ikke navngitte diplomaten var resultatet «ingen avgjørelse om noen ting», melder Reuters.

NATOs medlemmer sliter med å bli enig om forholdet mellom håndhevelsen av flyforbudssonen over Libya og militære operasjoner for å beskytte sivile, sier diplomaten. Det er også uenighet om hvor bredt oppdraget skal være, legger han til.

Operativ ledelse. Tidligere onsdag sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé at NATO ikke kommer til å få den politisk ledelsen over koalisjonen i Libya, men at forsvarsalliansen skal ha ansvaret for planlegging og gjennomføring av de militære operasjonene i landet.

– NATO vil bidra til planlegging og operativ ledelse. Forsvarsalliansen vil ikke ha den politiske ledelsen av koalisjonen, sa han.

Fransk motstand. Men under møtene onsdag kveld skal det altså ikke ha blitt oppnådd enighet hvilken rolle NATO skal spille i Libya. USA ønsker å gi fra seg styringen av militæraksjonen så raskt som mulig, og er et av landene som presser på for at NATO skal ta over roret.

Men Frankrike har strittet imot, og ønsker ikke at NATO skal få ansvaret for operasjonen. Utenriksminister Juppé har foreslått at en komité av forsvarsministre fra koalisjonsland skal ha den politiske ledelsen av de militære operasjonene, i samarbeid med Den arabiske liga.

Norsk kontroll. Også Tyrkia er skeptisk til at NATO inntar en lederrolle i håndhevelsen av flyforbudssonen og i bombing av strategiske mål.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) garanterer full norsk kontroll med bruken av de seks F-16-flyene i Libya. Flyene blir underlagt amerikansk kommando, besluttet et ekstraordinært statsråd onsdag. Flyene kommer på vingene om få dager.

– Vi trenger en klar og spiss kommandostruktur, og det får vi under amerikansk ledelse. Men det ligger an til at NATO med sitt integrerte system overtar denne rollen, sier Stoltenberg.

Arabisk støtte. Samtidig onsdag ble det klart at Kuwait og Jordan har lovet logistisk støtte til militæroperasjonen i Libya.

– Vi får logistisk støtte fra land som Kuwait og Jordan, og jeg håper på ytterligere støtte fra andre arabiske stater, sa Storbritannias statsminister David Cameron i Parlamentet.

Qatar har som eneste land i araberverdenen lovet å bidra med jagerfly til den militære operasjonen i Libya.

Tyrkia, som er sterkt kritiske til de vestlige angrepene mot Libya, har lovet å bidra med en ubåt og fire fregatter for å overvåke FNs våpenblokade av Libya, opplyser NATO-kilder. I alt seks nasjoner bidrar med til sammen 16 fartøy.

Møte tirsdag. Tirsdag skal etter planen utenriksministre fra landene som deltar i Libya-operasjonen og fra andre land i regionen møtes i London. Landene vil diskutere tiltak for å stanse Muammar Gaddafis drap på sivile, opplyser Storbritannias utenriksminister William Hague:

– På konferansen vil vi diskutere situasjonen i Libya med våre allierte og partnere, og vurdere implementeringen av FNs sikkerhetsråds resolusjoner 1970 og 1973.

Nye kamper. Vestlige kampfly gjennomførte onsdag nye angrep mot libyske regjeringsstyrker i utkanten av den opprørskontrollerte byen Misrata, opplyser innbyggere til nyhetsbyrået Reuters.

Angrepene skal ha ført til fullstendig stillhet fra Gaddafi-styrkenes stridsvogner og kanoner.

– De allierte flyene har bombet to ganger hittil. Gaddafis styrker har ikke avfyrt en eneste artillerirunde siden, sier en innbygger i byen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter