Nyheter

Familien ber UD om hjelp til overføring fra Kongo

Foreldrene vil ha dødsdømte Moland og French hjem til jul.

Tjostolv Moland og Joshua French er igjen dømt til døden i Kongo. Familien ber UD om hjelp til å få overført de to til soning i Norge.

Tjostolv Moland og Joshua French ble torsdag nok en gang dømt til døden for å ha drept sjåføren sin i Kongo. Mor til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, ber norske myndigheter om hjelp.

– Nå må Utenriksdepartementet og Justisdepartementet på banen så fort som overhodet mulig. Ønsket mitt er at de setter i gang og forhandler og at gutta kan komme hjem til jul, sier hun til NRK.

Advokat Marius Dietrichson, som bistår de to nordmennene sammen med advokat Morten Furuholmen, sier til NTB at forholdene for en overføring nå ligger bedre til rette etter at retten i Kisangani torsdag frafalt spionasjeanklagene rettet mot Norge. Dermed frafalles også erstatningskravet på 30 milliarder kroner.

Norske myndigheter har hele tiden valgt ikke å forholde seg til spionasjeanklagene.

– Vi mener at det ikke er noe grunnlag for at den norske stat skal trekkes inn, verken som sivilt ansvarlig for en forbrytelse eller som oppdragsgiver for de to fengslede. I tillegg er det ikke noe folkerettslig grunnlag for å innstevne en annen stat i en nasjonal domstol, sier Utenriksdepartementets pressetalsmann Kjetil Elsebutangen til NTB.

Erstatning. Retten opprettholder dommen mot Moland for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Begge dømmes også for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, skriver VG Nett.

De to nordmennene er dømt til døden også i to tidligere rettsrunder, men dommen ble satt til side av høyesterett.

De to nordmennene må ifølge dommen betale erstatning til den drepte sjåførens familie på til sammen 12 millioner dollar, eller tett oppunder 80 millioner kroner.

Til VG Nett sier Joshua French at de vil snakke med advokatene sine før de bestemmer seg om de vil anke.

Molands og French juridiske rådgiver, advokat Morten Furuholmen, anbefaler at dommen ikke ankes. Mathilde Moland tror også det vil være best.

Britisk press. Utenriksdepartementet sier til NTB at det ikke vil kommentere dommen før ankefristen er gått ut og dommen er rettskraftig.

Det britiske utenriksdepartementet uttalte derimot torsdag at de er ekstremt skuffet over dødsdommen mot Joshua French og at de vil gjøre alt de kan for å forhindre at dommen blir fullbyrdet. French er også britisk statsborger.

Den britiske organisasjonen Reprieve fordømte torsdag dødsdommen og hevdet at rettssaken har vært et militært shownummer.

Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer på flere år, og vanlig praksis er at slike sommer omgjøres til fengselsstraffer.

Soningsoverføring

Norge har ingen avtale om soningsoverføring med Kongo, men Kongo har tidligere gitt signaler til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at man ikke vil utelukke at det kan bli enighet.

Skulle de to bli overført til Norge, blir det til fengsel for å sone en dom som blir justert til en lengde som normalt idømmes i Norge for tilsvarende forbrytelse. Det er også mulig å sende saken til den norske Gjenopptakelseskommisjonen.

Frykter Osiho-fengselet. Det Moland og French mest frykter når det foreligger en rettskraftig dom, er å bli overført til Osiho-fengselet i jungelen, 17 kilometer fra Kisangani.

Om forholdene er ille i sentralfengselet i Kisangani, er de langt verre i Osiho. Det er verken mat, helsetilbud eller mobiltelefondekning i Osiho, som ligger så avsides at det ikke er mulig å komme dit med bil. Motorsykkel er eneste mulighet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter