Nyheter

Al-Qaida fester grepet i Libanon

Terrornettverket al-Qaida er i ferd med å feste grepet i Libanon, noe lørdagens bombeattentat i Bekaadalen viste.

Minst fire personer ble drept og over 15 ble såret av bilbomben som eksploderte ved en bensinstasjon i Hermel, i et område der sjiamuslimske Hizbollah står sterkt.

Al-Nusra-fronten i Libanon påtok seg ansvaret for bomben og sier at den var hevn for Hizbollahs støtte til president Bashar al-Assad i Syria.

Hizbollah-mål. Libanon har opplevd en rekke bombeattentat det siste året, og så å si alle har vært rettet mot Hizbollah-mål.

Dette viser hvordan sunnimuslimske grupper med bånd til al-Qaida har skaffet seg fotfeste i landet.

Flere opprørsgrupper i Syria har sverget troskap til al-Qaida, blant dem al-Nusra-fronten og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

De siste månedene har de og andre militante islamistgrupper kjempet om hegemoniet nord og øst i Syria, og dermed kommet under press. Det er en medvirkende årsak til at de nå forsøker å få fotfeste i Libanon.

Sverget troskap. At al-Nusra-fronten har en avlegger i Libanon, ble først kjent gjennom kunngjøringen etter lørdagens bilbombe i Bekaadalen.

Abu Sayyaf al-Ansary, som hevder å være al-Qaidas leder i Libanon, sverget på sin side nylig troskap til ISIL og deres leder.

– Vi sverger troskap til Abu Bakr al-Baghdadi, slik at vi med Guds hjelp kan være en dør for ham fra Libanon til den hellige by Jerusalem, het det i en kunngjøring fra Ansary.

Gammel strid. Tilhengere av den sjiamuslimske alawittsekten, som Syrias president Bashar al-Assad tilhører, har helt siden borgerkrigen i Libanon på 1980-tallet ligget i strid med sunnimuslimer i Tripoli-området i Nord-Libanon.

Bashar al-Assads far, Hafez al-Assad, sendte da syriske styrker til området for å slå ned på sunnimuslimer som var aktive i palestinske grupper, og lokale alawitter hjalp villig til.

De rundt 440.000 palestinske flyktningene i Libanon er i hovedsak sunnimuslimer, og leirene de bor i har lenge vært arnested for militante strømninger.

Såkalt hellige krigere fra disse leirene har det siste tiåret kjempet både i Irak og Afghanistan, og mange av dem har ikke lagt skjul på sin beundring for al-Qaida.

Base i Tripoli. Selv om al-Qaidas tilhengere først og fremst har tilhold i og rundt Libanons nest største by Tripoli, tyder de mange bombeattentatene den siste tiden på at de har et nærværet også i Bekaadalen og i Saida-området sør for Beirut.

Saida er hjem for salafistlederen Ahmed al-Assir, som er en hissig motstander av Hizbollah og en ledestjerne for mange militante sunnimuslimer.

Andre al-Qaida-tilknyttede grupper er også aktive i Libanon, blant dem Abdallah Azzam-brigadene som ledes av saudiaraberen Saleh Al-Qaraawi.

Også denne gruppen har de siste tiden tatt på seg ansvaret for bomber rettet mot sjiamuslimske mål.

En av gruppens ledere, saudiaraberen Majid bin Muhammad al-Majid, ble nylig pågrepet i Libanon, men døde rett etterpå på et militærsykehus, angivelig av nyresvikt.

Kjemper for kalifat. ISILs irakiske leder Abu Bakr al-Baghdadi har aldri lagt skjul på at han kjemper for et sunnimuslimsk kalifat som dekker hele Levanten, det vil si fra Middelhavet til Irak og på sikt også fra Tyrkia i nord til Egypt i sør.

– Hans drøm er å danne en stat. Det er alt han kan se, og han er villig til å knuse enhver som måtte komme i veien for ham, sier en mer moderat opprørsleder i Syria til Reuters.

– Han ser på oss som vantro som står i veien for denne staten, på samme måte som sjiamuslimer, jøder og andre gjør det, sier opprørslederen.

Selv al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri ser på Baghdadi som egenrådig og ba ham for noen måneder siden om å la al-Nusra-fronten lede an i Syria.

Det resulterte i at de to gruppene gikk løs på hverandre og det vil trolig også resultere i enda flere bomber i Libanon. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter