Den norske kirke

Glade for etterlengtete korona-millioner: – Sent, men godt

DEN NORSKE KIRKE: KA og Kirkerådet er glade for at staten endelig rekker dem hånden med korona-millioner til frivillighet. Men ikke alle er invitert til festen.

– Dette er en ordning sommer kommer sent, men godt. Vi skulle ønske den var på plass før, men når den kommer, er vi glade for det, sier Jens A. Bjelland i KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

På mandag ble det kjent at Den norske kirke får 18 millioner til frivillig innsats i menigheter i Den norske kirke. Gjennom hele pandemien har frivilligheten i Den norske kirke falt mellom forskjellige stoler i regjeringens stimulerings- og kompensasjonsordninger. Nå er KA og Kirkerådet fornøyde med å endelig ha fått innpass.

Jens A. Bjelland

– At folkekirkens arbeid anerkjennes på denne måten gir et løft når kirken skal være med på å ta Norge ut av pandemien, sier Bjelland.

Pengene skal kompensere for at menigheter har høyere utgifter på grunn av lovpålagte koronarestriksjoner.

Opprinnelig en pott på 80 millioner

I januar satt regjeringen av 80 millioner for å dekke økte koronautgifter for frivillig arbeid, blant annet i Den norske kirke. Etter fem måneder vedtar regjeringen nå å gi 18 millioner særskilt til Den norske kirke.

– Vi er glade for de pengene vi har fått. Samtidig ser vi at den opprinnelige potten var på 80 millioner, som skulle være til flere ting. Men vårt fokus er nå på de pengene vi har fått.

– Kan menigheter som allerede har hatt en konsert eller et arrangement søke om disse pengene?

– Sånne ting er ikke bestemt ennå. Først må vi se hva departementet forventer, for så å innrette en tildelingsordning ut fra det.

Det er Kirkerådet som får ansvar for å fordele pengene. Kirkerådet har endå ikke mottatt tilskuddsbrevet fra departementet, som gir føringer på hvordan midlene skal fordeles.

– Frivilligheten er bærebjelke i kirken

Før pandemien var 100.000 mennesker tilknyttet frivilligheten i Den norske kirke. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum håper frivilligheten står like sterkt også etter pandemien.

– Frivillighet er avgjørende for Den norske kirke. Jeg håper så mange som mulig kommer tilbake til det frivillige arbeidet når samfunnet nå åpner opp igjen, sier Raaum.

Fortsatt flere uten tilskuddsordning

Menigheter i Den norske kirke skulle opprinnelig kjempe om frivillighetskompensasjon fra en pott på 80 millioner. Denne potten var tiltenkt aktører uten registreringsrett i Frivillighetsregisteret, deriblant menigheter i Den norske kirke, enkelte studieforbund og enkelte idrettsanlegg.

Nå som regjeringen har innført en særskilt ordning for Den norske kirke, er det usikkert om regjeringen vil gjennomføre lovnadene om en samlet pott på 80 millioner til de andre aktører uten registreringsrett i Frivillighetsregisteret. Blant annet står Kristelig studieforbund fortsatt uten kompensasjonsordning.



Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Den norske kirke