Nyheter

TV-intervju: – Dårlig samvittighet fordi jeg ikke våget å ta abort

PLUSSPRAT: I en fersk episode av PlussPrat forteller Birgitte Bergerud Larsen om å bære fram et barn som kanskje hadde en livstruende eller alvorlig skade.

– Jeg gikk med mye dårlig samvittighet fordi jeg ikke våget å ta abort, sier Bergerud Larsen i programmet.

Hun åpner opp om de mange følelsene hun hadde under svangerskapet. For to år siden sto hun og mannen overfor et vanskelig valg. Hun fikk beskjed om at barnet var alvorlig sykt.

«Det ser dessverre ut som om det går mot en abort, eller trisomi 13 eller 18. Men jeg frykter nok mest Downs syndrom», sa legen da hun var på ultralyd-undersøkelse med barnet.

Mye tanker

I den sjette episoden av PlussPrat, der TV-pastor Egil Svartdahl har samtaler med mennesker om tro, åpner Bergerud Larsen opp om da hun ble gravid for andre gang. Hun forteller om følelsen av at helsepersonalet tok for gitt at hun skulle ta abort. Noe hun valgte å ikke gjøre.

– Jeg gikk inn i en apatisk tilstand i forhold til graviditeten. Jeg husker jeg sa til mamma at «nå føler jeg at ungen kan kjenne at jeg ikke ønsker den», forteller hun.

I dag er hun og mannen glad for at de valgte å beholde barnet.

På grunn av det planlagte samarbeidet mellom TV Inter og TVL, får Vårt Lands lesere tilgang til den serien PlussPrat. Se episoden under.

Barn med genfeil

Paret ble foreldre for første gang i 2017. Det første barnet har en genfeil. Det gjorde ikke situasjonen enklere.

Men da en ny ultralydundersøkelse ikke viste noen tegn til avvik, fikk foreldrene håp om at alt skulle gå bra. Barnet ble født frisk med Downs syndrom. Moren følte bare på glede.

– Jeg så det med en gang. Med hånden på hjertet, det eneste jeg følte var lykke, forteller moren.

– Det så veldig mørkt ut i starten med begge to. Det har blitt utrolig bra, sier mannen Kjetil via et video-innslag i programmet. Han forteller at de var usikre på hvordan de skulle takle å ha et sykt barn. «Vi så for oss at vi kom til å leve et ganske begrenset liv, med mye sykehusbesøk og lite normalitet. Det viste seg å ikke stemme i det hele tatt», sier han.

Etter å høre mannen, smiler Birgitte Bergerud Larsen. «Det var godt oppsummert», sier hun.

---

PlussPrat

  • PlussPrat er en del av andaktsserien PlussOrd, som produseres av TV-Inter. Programmene ledes av TV-pastor Egil Svartdahl og det publiseres en episode annenhver søndag.
  • Serien tar for seg ulike menneskers opplevelser knyttet til et liv med tro.
  • Tidligere i serien har han møtt psykolog og influenser Maria Abrahamsen Østhassel, presten Odd Eidner, forretningsmann og skogründer Per Arne Drangsland og prest og tidligere Farmen-deltaker Thor Haavik.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter