Den norske kirke

I fem måneder har de ventet. Nå kommer korona-millionene til frivillighet i Den norske kirke

DEN NORSKE KIRKE: Gjennom hele pandemien har frivilligheten i Den norske kirke falt mellom alle stoler i regjeringens stimulerings- og kompensasjonsordninger. Nå øremerkes sårt tiltrengte millioner til Dnk.

– Den norske kirke har i lang tid vært underlagt store begrensninger når det gjelder tros- og livssynsutøvelsen, sier tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

I januar satt regjeringen av 80 millioner for å dekke økte koronautgifter for frivillig arbeid, blant annet i Den norske kirke. Fem måneder etter har ingen sett noe til pengene.

Nå er både Ropstad og kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), glade for å kunne dele ut millioner.

Kulturdepartementet opplyser at de har utarbeidet en egen ordning, kun for menigheter i Den norske kirke. Kirkerådet får tildelt 18 millioner kroner, som skal videreformidles til menigheter som har fått større økonomisk belastning som følge av pålagte koronatiltak. Pengene er øremerket menigheters frivillige aktiviteter og arrangementer, for eksempel en leir eller et barnekor.

Har falt utenfor

Kulturdepartementets kompensasjonsordninger for frivillige aktører, har vært forbeholdt de som er registrert i Frivillighetsregisteret. Siden Den norske kirke får statsstøtte, kan ikke menighetsrådene registrere seg i Frivillighetsregisteret. Dermed har de ikke hatt mulighet til å få søke midler for å kompensere for økte korona-utgifter.

– Det utføres en betydelig frivillig innsats i Den norske kirke som for eksempel arbeid for barn, unge og eldre, musikkaktiviteter og nærmiljøaktiviteter. Regjeringen vil derfor at menigheter i Den norske kirke skal kunne inngå i Kulturdepartementets stimuleringsordning, men som et eget tilskudd siden Den norske kirke ikke har registreringsrett i Frivillighetsregisteret, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

Raja er tydelig på at frivilligheten har en høy verdi, både for enkeltmennesker og for samfunnet som helhet.

– Jeg er glad for at regjeringen tidlig fikk på plass gode ordninger for å ivareta frivilligheten i Norge gjennom covid-19 pandemien, slik at vi har en sterk frivillig bevegelse også etter at pandemien er over, sier Raja.

Store merutgifter

I november i fjor antok KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter et inntektsfall på mellom 100 og 150 millioner, som følge av koronapandemien.

Avdelingsdirektør i KA, Øystein Dahle omtalte det som «et framskritt, og en liten imøtekommelse av menighetens behov», da regjeringen i januar varslet at menigheter fikk søke kompensasjon for frivillig virksomhet.

Flere har tatt til orde for at menigheter skal få registreringsrett i Frivillighetsregisteret. Andre trossamfunn får i dag like mye støtte per medlem som Den norske kirke, i tillegg til at de kan registrere seg i Frivillighetsregisteret.

Da Frivillighetsregisteret ble innført i 2012, var Dnk statskirke. Fordi stat og kirke har skilt lag, mener KA at tiden er overmoden for å gi menigheter registreringsrett i registeret.



Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Den norske kirke