Religion

Nå kan man søke om strømstøtte til menighetshus, også i Den norske kirke

STRØMKRISE: Visse menighetshus, også under Den norske kirke, kan få dekt deler av strømregningen av det offentlige.

Mellom 17. august og 7. september kan man søke om strømstøtte til frivillige lag og organisasjoner for andre kvartal i 2022. Det er visse endringer i kriteriene for støtte som kan påvirke menighetshus som ligger under Den norske kirke.

I januar ble det annonsert en strømstøtte som omfattet trossamfunn registrert i Frivillighetsregisteret, men ikke kirkebygg eid av sokn i Den norske kirke (DNK). Dette var det nemlig meningen at kommunene skulle bidra til, siden de fikk en økning av frie midler, forklarte tros- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) den gang.

På tross av dette fikk nesten ingen av fellesrådene økte bevilgninger, meldte KA, Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, i slutten av april.

Heller ikke strømstøtten som nå er annonsert omfatter ordinære kirkebygg i DNK, men det står presisert at også virksomheter som ikke er registrerte i Frivillighetsregisteret kan motta støtte dersom arbeidet hovedsakelig blir drevet av frivillige, og så lenge ikke privatpersoner eller kommersielle foretak tjener penger på virksomheten.

Menighetshus kan få støtte, må oppfylle kriterium

Det står også presisert at «frittstående menighets- og forsamlingshus under Den norske kirke, grendehus og lokale forsamlingshus søke om de hovedsakelig drives av frivillig arbeidsinnsats».

– Vi er veldig glade for at menighetshus nå er nevnt spesifikt. Det finnes et betydelig antall menighetshus som blir vedlikeholdt gjennom frivillig innsats og innsamlede midler og som blir drevet som et samlingspunkt for frivillig arbeid i menigheten. Nå kan disse få hjelp til strømregningen, også der hvor huset er eid av Den norske kirke, sier spesialrådgiver i KA, Jens A. Bjelland i en pressemelding.

?

De som får innvilget støtte kan få dekket får dekket 80 prosent av prisforskjellen mellom 70 øre per kWt og den månedlige gjennomsnittsprisen, opplyser regjeringen.

– At dette nå følges opp med at menighetshus inkluderes i Kulturdepartementets strømordning for frivilligheten, anser vi som en anerkjennelse av det store frivillige arbeidet som skjer i kirken, sier Bjelland i KA.

Usikkert hvor mange det gjelder

På spørsmål fra Vårt Land om hvor mange menighetshus dette gjelder, sier kommunikasjonsdirektør i KA, Trygve Jordheim at det er noe de ikke har oversikt over.

– Jeg tolker formuleringen «frittstående menighets- og forsamlingshus under Den norske kirke» som at det må være organisatorisk skilt fra soknet, og det vil nok som regel si en stiftelse der menighetsrådet utnevner styret.

Denne typen organisering sier han det var en del av før kirkeloven trådte i kraft i 1997, blant annet fordi soknets rettslige status frem til dette var uavklart, ifølge Jordheim.

– Dette medførte blant annet at soknet ikke kunne stå som eier av eiendom eller ta opp lån. Derfor ble det flere steder opprettet stiftelser som kunne ivareta dette ansvaret, for eksempel i forbindelse med bygging av menighetshus.

---

Strømstøtte til frivilligheten

  • Offentlig støtteordning til frivillige lag og organisasjoner opprettet med bakgrunn i de ekstraordinære strømprisene.
  • Søknadsfrist: 7. september 2022
  • Man kan nå søke om støtte for andre kvartal av 2022, altså april-juni.
  • Man må oppfylle visse kriterier for å kvalifisere til støtte. Disse finner du på Lotteri- og stiftelsestilsynets hjemmesider.

Kilde: lottstift.no

---

– Traff på verst tenkelige tidspunkt

Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet som forvalter strømstøtteordningen som har som formål å «motvirke negative konsekvenser av de høye strømprisene» hos frivillige lag og organisasjoner.

– Strømkrisa traff frivillig sektor på verst tenkelige tidspunkt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Anette Trettebergstuen var en av flere statsråder som fredag møtte det skeive miljøet. Foto: Geir Olsen / NTB

– Frivillige organisasjoner utgjør en bærebjelke i samfunnet vårt. Det er i regi av frivillige organisasjoner at ungene våre sparker ball og spiller tuba. Frivilligheten beriker samfunnsdebatten og tar vare på lokalsamfunn, kulturarv og medmennesker. Strømstøtten er et viktig bidrag til at frivilligheten fortsatt kan fylle disse viktige rollene, sier Trettebergstuen.

Ordningen gjelder for perioden april 2022 til mars 2023, men i denne omgang kan man søke om støtte for andre kvartal i år, altså april-juni 2022. Neste kvartal blir det ny søknadsrunde.


Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion