Religion

Uenige om streikegrunnlaget: KA avviser alle påstander om lønnskutt for prester

PRESTESTREIK: KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs reagerer på prestenes fremstilling av streikegrunnlaget. – Dette bekrefter at vi står veldig langt fra hverandre, sier motparten.

Lørdag morgen ble 21 kirkeansatte i Oslo og Borg bispedømme tatt ut i streik. Det viktigste kravet til fagforeningene, er å bevare dagens lønnsnivå for nye prester. I en tid med økende prestemangel mener de dette er en viktig faktor for rekruttering av nye prester.

Forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer arbeidstakerne, har sagt til NRK at bakgrunnen for streiken er at nye prester får mye lavere lønn. Neste år vil garantilønn for prester bli redusert med omtrent 65.000 kroner, sier han.

Arbeidsgiveren er uenig i hvordan prestene fremstiller streikegrunnlaget. Det kommer frem i en pressemelding fra KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

– Å hevde at KA vil kutte i garantilønnen for prestene, er sterkt misvisende. KA har ikke foreslått noen endringer i hovedtariffavtalens lønnsbestemmelser for prester i dette tariffoppgjøret. Prestene streiker i protest mot en avtale de selv inngikk med staten og som utløper neste år, sier administrerende direktør Marit Halvorsen Hougsnæs i KA.

Avtale utløper i 2021

KA skriver i pressemeldingen at arbeidstakersiden har vært klar på at streiken skyldes at KA ikke vil videreføre en avtale som prestenes fagforeninger inngikk med staten i 2015, da boplikten ble fjernet. Avtalen gir de fleste prester en varig kompensasjon på inntil 60.000 kroner, tilsvarende fem lønnstrinn. Ordningen gjelder for dem som var ansatt i 2015, alle som er blitt ansatt siden da og alle som ansettes før avtalen utløper 1. september 2021.

Prestenes fagforeninger har brukt begreper som «lønnsnedgang» om at avtalen snart utløper, sier KA.

– Det er viktig for oss å understreke: Selvsagt går ingen ned i lønn. De som har fått kompensasjon for bortfall av boplikt når avtalen utløper, beholder denne så lenge de står i stillingen, sier Hougsnæs.

– Står langt fra hverandre

– Dette bekrefter at vi står veldig langt fra hverandre, sier prestenes forhandlingsleder Kristian Mollestad, etter å ha lest KAs uttalelse.

Han mener det er feil å si at de vil videreføre avtalen fra 2015.

– Det vi vil er å opprettholde dagens lønnsnivå for fremtidens prester, som riktignok har kommet via den avtalen. Det har vi heller aldri benektet, sier Mollestad.

Han er også uenig i at prestene streiker i protest mot en avtale de selv inngikk med staten.

– Å si det er faktisk feil, det fins ingen hjemmel for at vi kan streike mot en avtale vi selv har inngått. Vi streiker mot tariffoppgjøret og det KA ikke går med på i forhandlingene.

– Er det misvisende å si at prester går ned i lønn?

– Nei. Dagens prester går ikke ned, men i framtiden vil man få et lønnsnivå langt under det dagens prester har hvis KA får det som de vil. Dessuten vil ikke prester være garantert å beholde lønn dersom de bytter stilling i kirken, sier han.

---

Streik i kirkelig sektor

  • 21 kirkelige medarbeidere er tatt ut i streik i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.
  • 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor valgte å bryte forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i slutten av oktober. Partene møttes til mekling torsdag og fredag, men klokken 2:30 så ikke mekleren grunn til å fortsette.
  • Meklingen omfattet arbeidsgiverorganisasjonen KA og ti av i alt 22 fagforeiningar i kirkesektoren.
  • Bakgrunnen for streiken er at garantilønn for prester blir redusert med 65.000 kroner neste år, ifølge forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer de streikende.
  • Neste uke vil ytterligere 12 kirkemusikere og kateketer i Creo og Kirkelig undervisningsforbund gå ut i streik.
  • Kilde: NRK og NTB

---

Ikke «tvunget» ut i streik

KA-sjefen sier at de selvsagt ikke har «tvunget» arbeidstakerorganisasjonene til å ta i bruk streikevåpenet, slik de påstår. Det er et valg arbeidstakerorganisasjonene selv står fullt og helt ansvarlig for, sier Marit Halvorsen Hougsnæs.

– Nei, de stod ikke og truet oss. Men alternativet hadde vært å akseptere et lavere lønnsnivå for framtidige prester, og det kunne vi ikke stå ansvarlig for. Dermed hadde vi ikke noe valg, svarer Mollestad.

– Ligger over statens lønnsgaranti

Direktør i KAs arbeidsgiveravdeling, Ingrid B. Tenfjord, forteller at KAs tilbud som ble fremmet under forhandlingene i oktober inneholder forslag om videreføring av gjeldende lønnsrammer for prestene. Alle lønnsrammene ligger over lønnsgarantien i staten for akademikere på 458.900.

– For en kapellan eller prostiprest gir eksisterende avtale mulighet for lønnsinnplassering helt opp til 538.000 kroner uten ansiennitetstillegg. For sokneprestene er laveste mulige lønnsinnplassering 493.400, men også disse kan og vil sannsynligvis innplasseres vesentlig høyere. I en situasjon med rekrutteringsutfordringer vil arbeidstakere ved tilsetting ha gode kort på hånden for å kunne forhandle seg oppover i lønnsalternativene, sier Tenfjord.

Til det sier Kristian Mollestad følgende:

– Eksisterende avtale har ikke noe «tak» for lønnsinnplassering. 538.000 verken er eller vil bli et tak. Det er garantilønnsnivået vi er opptatt av. Det blir 40.000 kroner lavere for denne gruppen, uten ansiennitet, dersom vårt krav ikke innfris.

Han mener det er er urimelig å sammenlikne prestenes lønnsrammer med lønnsgarantien for akademikere.

– Her snakker vi om prester med en seksårig utdannelse. Statens lønnsnivå for akademikere gjelder for de med tre eller flere års utdannelse, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion