Religion

Skulle ha dåp. Så ble soknepresten tatt ut i streik

STREIK: I Ullern menighet er alle prestene tatt ut i streik midt i juleplanleggingen. – Trist at arbeidsgiver har satt oss i denne situasjonen, sier sokneprest Jorund Andersen.

Lørdag ble sokneprest Jorund Andersen i Ullern menighet tatt ut i streik, sammen med 21 kirkelige medarbeidere i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.

– Jeg synes det er kjempetrist at arbeidsgiver har satt oss i denne situasjoner. Som prest er det ingenting jeg heller vil enn å være til stede for menigheten og feire jul på den måten det ville vært mulig å feire på, sier Andersen.

KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs avviser at arbeidsgiverne i Den norske kirke har satt de ansatte i en situasjon der de er nødt til å streike. Se hennes svar lengre ned i saken.

I Ullern menighet er alle de tre prestene tatt ut i streik.

– Det innebærer at vi må tre ut av oppgavene vi skulle hatt, sier Andersen, som står midt i forberedelser til kirkens juleprogram.

– Julen er hovedfokus i denne perioden, men jeg skulle også ha dåp i morgen og flere møter med mennesker i menigheten de neste dagene, sier hun.

I Asker menighet er fem av medarbeiderne i staben tatt ut i streik.

– Da sier det seg selv at dette kan ramme hardt, avhengig av hvor lenge dette varer, sier sokneprest Karoline Astrup, som selv er blant de streikende.

---

Streik i kirkelig sektor

  • 21 kirkelige medarbeidere er tatt ut i streik i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.
  • 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor valgte å bryte forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i slutten av oktober.
  • Torsdag og fredag møttes partene til mekling. Klokken 2:30 natt til lørdag så ikke mekleren noen grunn til å fortsette meklingen.
  • Meklingen omfattet arbeidsgiverorganisasjonen KA og ti av i alt 22 fagforeiningar i kirkesektoren.
  • Neste uke vil ytterligere 12 kirkemusikere og kateketer i Creo og Kirkelig undervisningsforbund gå ut i streik.
  • Kilde: NRK og NTB

---

Historisk streik

De streikende tilhører Presteforeningen (Unio KA) og Fagforbundet Teologene.

Martin Enstad, leder for Presteforeningen, forteller at dette er den første streiken man har hatt blant prester i Norge.

– Dette viser hvor alvorlig kravet er ment fra vår side, og at vi opplever rekrutteringssituasjonen i kirken som historisk alvorlig, sier Enstad.

For de 21 medarbeiderne som er tatt ut i streik, betyr dette at de legger ned arbeidet sitt.

– Hva slags arbeid er det konkret snakk om?

– Det er alt hva kirkelige medarbeidere holder på med og kan være kirkelige handlinger, begravelser, vielser og gudstjenester, sier Enstad, som legger til at arbeidsgiver kan søke om dispensasjon fra streiken hvis det står om liv, helse og vitale forhold.

Han understreker at målet med streiken ikke er å ramme en tredjepart.

– Men det vil likevel være en konsekvens av streiken. Vi håper signalet når fram til arbeidsgiver om hvor alvorlig vi ser på det.

Ifølge NRK er det varslet at ansatte i Nidaros bispedømme kan legge ned arbeidet dersom streiken fortsetter.

Martin Enstad i Presteforeininga meiner det må bli tydelegare at presteyrket gir rom for fagleg utvikling.

Uenige om lønn

Forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer de streikende, sier til NRK at bakgrunnen for streiken er at nye prester får mye lavere lønn. Neste år blir lønnssystemet endret og garantilønn for prester blir redusert med 65.000 kroner, sier han.

Det viktigste kravet deres, er å bevare dagens lønnsnivå for fremtidens prester, sier Martin Enstad.

– Kirken står i en alvorlig rekrutteringskrise og regner med å mangle 200 prester om fire år. Lønn løser ikke rekrutteringskrisen alene, men det er en del av det som må til, sier han.

Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, sier at de har strukket seg til det ytterste for å imøtekomme fagforeningenes krav innenfor ansvarlige rammer.

– For oss er det derfor veldig krevende å forstå at disse velger å ta i bruk streikevåpenet i denne situasjonen, sier hun, og legger til:

– Når prestenes fagforeninger snakker om dette som en kamp om kirkens fremtid, er det en virkelighetsbeskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. Vi er opptatt av å sikre folkekirkens fremtid som attraktiv arbeidsplass med gode og bærekraftige betingelser for alle ansatte, sier Hougsnæs.

Håper på enighet før jul

– Hva kommer til å skje videre nå, Martin Enstad?

– Streiken iverksettes. På et eller annet tidspunkt håper vi å komme tilbake til forhandlinger med arbeidsgivere og få løst dette, men vi bygger en streikeorganisasjon for å holde ut så lenge som det trengs.

Sokneprest Jorund Andersen håper arbeidsgiver kommer de streikende i møte slik at forberedelsene til julen kan fortsette.

– Frykter du en ekstra arbeidsbelastning i julen, hvis partene kommer til enighet like før?

– Hvis det blir enighet like før jul, da blir jeg veldig glad og vil være beredt til å ta den belastningen det eventuelt måtte være av ekstra arbeid.




Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion