Religion

Biskop Veiteberg trår til under streiken – tar dåp i egne hender

STREIK: I Ullern menighet skulle det være dåp søndag, men prestene ble tatt ut i streik. Da tok biskop Kari Veiteberg saken i egne hender. Ingen av partene i lønnskonflikten sier at de vil ta initiativ til å gjenoppta forhandlingene.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

21 medarbeidere i Den norske kirke er tatt ut i streik og må legge fra seg arbeidsoppgavene sine. Søndag var det planlagt dåp i Ullern kirke, hvor alle prestene streiker. Da tok Oslo-biskop Kari Veiteberg selv ansvar.

– Dåpen i Ullern i morgen vil Oslo biskop forrette, skrev Veiteberg i en tekstmelding til Vårt Land lørdag.

I Oslo bispedømme er 14 prester tatt ut i streik. Til neste uttak er det meldt enda flere, sier Veiteberg.

– Det forholder vi oss til og vil forsøke å gjøre det vi har gjort i hele år – omstille oss.

Går ut over kirkelige handlinger

At prester og kirkelige medarbeidere streiker, betyr at de ikke kan utføre kirkelige handlinger, begravelser, vielser og gudstjenester, fortalte Martin Enstad, leder i Presteforeningen, tidligere i dag.

Arbeidsgiver kan imidlertid søke om dispensasjon fra streiken hvis det står om liv, helse og vitale forhold.

– Gjør dere noe for å fylle hullene etter de som har gått ut i streik, Kari Veiteberg?

– Vi fyller ikke hullene til de som går ut i streik, men vi kan søke dispensasjon for begravelser og beredskap, sier hun, og legger til at dette er en legitim streik slik arbeidslivet er organisert i Norge.

Bryter ikke streiken

Martin Enstad regner det ikke som streikebryteri at biskopen utfører dåpen når prestene streiker.

– Øverste leder kan gripe inn. I dette tilfellet er det biskopen og stiftsdirektøren som har den muligheten, og jeg registrerer at det er det de gjør, sier lederen for Presteforeningen.

– Slår det litt ihjel prestenes streik når slike oppgaver uansett blir gjennomført?

– Dette er arbeidsgivers forsøk på å minimere konsekvensene av streiken. Så lenge det gjøres på en måte vi ikke oppfatter som streikebryteri, forholder jeg meg bare til at det er det de gjør, sier Enstad.

---

Streik i kirkelig sektor

  • 21 kirkelige medarbeidere er tatt ut i streik i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.
  • 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor valgte å bryte forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i slutten av oktober. Partene møttes til mekling torsdag og fredag, men klokken 2:30 så ikke mekleren grunn til å fortsette.
  • Meklingen omfattet arbeidsgiverorganisasjonen KA og ti av i alt 22 fagforeiningar i kirkesektoren.
  • Bakgrunnen for streiken er at lønnssystemet blir endret neste år og garantilønn for prester blir redusert med 65.000 kroner, ifølge forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer de streikende.
  • Neste uke vil ytterligere 12 kirkemusikere og kateketer i Creo og Kirkelig undervisningsforbund gå ut i streik.
  • Kilde: NRK og NTB

---

– Helt uholdbart

Streiken startet lørdag morgen etter at partene ikke ble enige under meklingen natten i forveien. Flere av de streikende prestene var samlet utenfor Oslo domkirke lørdag ettermiddag med refleksvester og skilt med teksten: «Streik – for kirkens framtid»

– Det oppleves som litt rart, men veldig nødvendig. Det er en så alvorlig situasjon når arbeidsgiveren vår vil at vi skal gå ned i lønn, at vi bare er nødt til å gå til streik. Dessverre rammer det folk flest, og vi hadde gledet oss til å gjøre bittelitt i jula i koronatiden, sier fungerende nestleder Heinke Foertsch i Fagforbundet TeoLOgene, som er i streik sammen med Presteforeningen.

Fagforeningenes viktigste krav er å bevare dagens lønnsnivå for prester. I en tid med økende prestemangel mener de dette er en viktig faktor for rekruttering av nye prester.

Motparten ved forhandlingsbordet er arbeidsgiverorganisasjonen KA. KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs avviser at arbeidsgiverne i Den norske kirke har satt de ansatte i en situasjon der de er nødt til å streike. Hun mener de har strukket seg til det ytterste for å imøtekomme fagforeningenes krav innenfor ansvarlige rammer.

– Når prestenes fagforeninger snakker om dette som en kamp om kirkens fremtid, er det en virkelighetsbeskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. Vi er opptatt av å sikre folkekirkens fremtid som attraktiv arbeidsplass med gode og bærekraftige betingelser for alle ansatte, uttalte hun etter nattens brudd.

Kan gjenoppta forhandlingene

Mekler Inger-Marie Landfald sier at det er opp til partene om de vil ta kontakt med henne for å gjenoppta forhandlingene for å se om det er mulig å finne en løsning på konflikten.

– Jeg kommer nok til å ta kontakt med dem etter en uke for å høre om det er grunn til å møtes igjen. Vårt mandat er å unngå unødvendige konflikter og begrense konflikter i lengde og antall. Men vi skal ha respekt for at streik er et lovlig kampmiddel som de har rett til å bruke, sier hun.

Dersom forhandlingene skal gjenopptas, må fagforeningene ha tro på at de kan komme til en løsning, sier Martin Enstad.

– Vi vil gjerne komme til en løsning, men må det må være en løsning som ikke reduserer lønnsnivået til fremtidens presteskap i forhold til dagens prester.

Det er varslet at det vil bli en opptrapping i Nidaros, ifølge NRK, men Enstad ønsker ikke å si mer om hvordan opptrappingen blir.

– Kommer dere til å ta initiativ til å gjenoppta forhandlingene?

– Før man gjør det må man se en åpning og ha en grunn til å gjøre det, sier Enstad.

Som svar på det samme spørsmålet, sier KA-sjefen følgende:

– Nå har vi nettopp hatt et meklingsbrudd, og vi respekterer at det er streik, selv om vi beklager det. Vi snakker selvsagt med motparten dersom de har et genuint ønske om å finne en løsning, sier Halvorsen Hougsnæs.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion