Politikk

Gallup-smell gir KrF bare én – og Venstre null på Tinget

KRISETALL: KrF får gallupsfall og velgerne sender Venstre ut av Stortinget med rekordlave 1,6 prosent. Valgforsker ser et Venstre som nærmest er i oppløsning blant velgerne.

Norstats ferske januarmåling for Vårt Land gir krisetall for de to minste regjeringspartiene under åtte måneder før valget. I sum får de to bare 4,3 prosents oppslutning. Bare nestleder Olaug Bollestad ville fått tingplass fra KrF om målingen var valg.

  • Venstre starter valgåret med tilbakegang på 1,5 prosentpoeng. Partiet er halvert. Oppslutningen på 1,6 prosent er partiets verste notering siden mai 2003.
  • For KrF er tilbakegang på 1,1 prosentpoeng til lave 2,7 prosent den laveste oppslutning på over ett år.

Venstres nedtur er i målingen statistisk sikker. Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning gir en dyster analyse:

– Vi ser nå et bilde av et parti som er i ferd med å gå i oppløsning: Venstre klarer ikke holde på sine gamle velgere og velgerstrømmene går ut til alle kanter.

Valgforskeren: «Knapt sett det før»

Bare 18,3 prosent av Venstre-velgerne fra forrige stortingsvalg ville stemt på partiet på nytt og Aardal omtaler det som «rekord».

– Så lave lojalitetstall har vi knapt sett før, sier Aardal.

Trøsten for Venstre er i følge valgforskeren at 44 prosent av velgerne fra forrige gang er usikre og befinner seg «på gjerdet».

– Også antallet usikre er nærmest rekordhøyt, men en god del Venstre-velgere har vært i tvil lenge. Så lav oppslutning som 1,6 prosent er alene nok til å skape stor bekymring i partiet, sier Aardal.

Venstre taper velgere til Høyre, Ap og Sp og for første gang på lenge også store grupper til SV.

KrFs landsmøte 2019. Familiefest i Stavanger sentrum. Ny ledertrio. Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø

KrF-kalddusj - tappes av Høyre

Også for KrF er Vårt Lands måling en kalddusj. I motsetning til Venstre har KrF hatt nærkontakt med sperregrensen på flere Norstat-målinger det siste halvåret.

Men nå i januar ville bare halvparten av velgerne fra det dårlige 2017-valget stemt KrF på nytt. Partiet lekker mer til Sp, noe til «Andre partier», men først og fremst til Høyre: Hele 15.000 KrF-velgere foretrekker akkurat nå Erna Solbergs parti.

---

SMÅPARTIER SLITER

  • Mandag 13. september er det stortingsvalg. I lang tid har rødgrønn side hatt et solid overtak på gallupene.
  • Ved valget i 2017 fikk Venstre 4,4 prosent og KrF 4,2 prosent av stemmene. KrF var nærmest å falle under sperregrensen på 4 prosent.
  • Før Vårt Lands måling var gjennomsnittet hittil i januar 3,5 prosent for KrF og 2,6 prosent for Venstre hos gallupnettstedet Pollofpolls.

---

Nestleder Ingelin Noresjø påpeker at KrF ligger bedre an dersom man ser på gjennomsnittstall for januar. Hun tror de mange usikre velgerne kan vekkes med at Norge trenger et sterkt verdiparti.

– Hva er verktøyet for å få dette til?

– Distriktspolitikk og saker folk er opptatt av. Hjemmet har vært en viktig base for familiene og tempoet er roet ned under koronapandemien. Det gir oppmerksomhet til en sterk og god familiepolitikk der KrF har høy troverdighet.

– Hvordan forklarer dere et gallupfall som dette?

– Grunnene kan være mange og jeg vil ikke spekulere. Men folket er fornøyd med hvordan landet styres. Erna Solberg er en populær statsminister, vi har en god helseminister og vi har en jobb å gjøre for å få frem at KrF med på dette styringslaget som et ansvarlig parti, svarer KrF-leder Noresjø.

Korona-skygge? Forklarer ikke alt

Vårt Lands måling er tatt opp mandag til søndag i forrige uke. Solberg-regjeringen ble denne uken presset av opposisjonen om korona-vaksiner og grensekontroll og instruert om tiltakspakker og lokale skjenkemuligheter.

– Er det korona-debatten som plasserer Venstre og KrF i skyggen?

– At korona-nyhetene gir lite rom for vanlige politiske markeringer, gjelder samtlige partier. Trolig er det bare en del av forklaringen for Venstre og KrF. Begge har i lang tid slitt med å komme over sperregrensen. Det blir for enkelt å forklare fallet bare med korona-situasjonen, svarer Aardal.

Nytt lederskap ga null løft

Men for Venstre har vårens markeringshåp – klimaplanen – foreløpig havnet i koronaskyggen. Drømmen om et nytt løft etter valget av ny ledertrio i september er ikke blitt innfridd. Venstre fortsatte å bli målt lavt på 3-tallet.

Nå går det altså rett utforbakke. Venstre svarer skriftlig på Vårt Lands forespørsel om kommentar, og generalsekretær Marit Meyer uttaler:

– Dette er selvsagt ikke det vi ønsker oss ved starten av et viktig valgår og vi erkjenner at en stor jobb ligger foran oss, skriver hun.

Venstre jobber i følge Meyer «intenst for å bidra til å styre landet trygt gjennom en pandemi», noe som er avgjørende for arbeidsplasser og helse.

– Jeg er overbevist om at mange velgere ser behovet for et sosialliberalt grønt parti som satser på skolen, kutter klimagassutslipp og tar Norge gjennom krisen. Så er det vår jobb å synliggjøre bedre hva som er vår politikk fram mot valget.

Kan miste taktiske velgere

Solberg-regjeringen ligger nå langt bak de rødgrønne og ville vært kastet om januarmålingen var valg.

– Hvordan er muligheten for borgerlig side til å reise seg igjen frem til valget?

– For Venstres del skal det mye til. Partiet har ved noen valg fått en del stemmer for å komme over sperregrensen fra tidligere Høyre-velgere. Men hvis gallupbildet viser at et borgerlig flertall ikke har noen sjanse uansett, kan det bli vanskelig for Venstre å trekke til seg denne typen stemmer, svarer Aardal.

Sentrums-Sp nesten fem ganger større

Tidligere sentrumskollega Sp er med 19,6 prosent nesten fem ganger større enn KrF og Venstre til sammen. Flere småpartier sliter.

Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) er under sperregrensen. For MDG er fallet til 3,0 prosent den dårligste oppslutningen siden februar i «klimaåret» 2019. Rødt noteres til 3,8 prosent.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk