Politikk

Slik vil KrF vinne kvinnene tilbake

KVINNEVELGERE: KrF har ikke like stor appell til kvinnelige velgere som før, viser målinger. KrF-leder vil ha flere kvinner inn i lederverv: – Jeg tror vi menn peker for ofte på andre menn.

Forrige uke skrev Vårt Land om synkende oppslutning blant kvinner for KrF. Vårt Lands politiske redaktør, Berit Aalborg, mener kvinnefrafallet vil komme til å svekke partiet i kampen om å nå sperregrensen ved høstens valg. Så hvordan skal partiet få tilbake kvinnene?

KrF, som tradisjonelt har vært et parti med høy kvinneandel på velgersiden, har ikke hatt like god representasjon av kvinner i sentrale posisjoner innad i partiet. Partileder Kjell Ingolf Ropstad sier de nå jobber aktivt for å rekruttere flere kvinner til lederverv, både som listetopper og i høye posisjoner.

– Når du skal stemme på et parti, er det viktig at det har ulike profiler som du selv kan kjenne deg igjen i. Da er det også viktig at vi klarer å fremme de kvinnelige politikerne våre, sier han til Vårt Land.

– Det er viktig å bryte gamle mønstre og usynlige strukturer som har hindret kvinner tidligere fra høye verv. Jeg tror vi menn peker for ofte på andre menn, og er for dårlige til å rekruttere de dyktige kvinnene som er der, sier Ropstad.

Sakene KrF-kvinnene selv mener vil engasjere flere kvinner til å se mot KrF, er blant annet likestillingssaker og eldreomsorg.

---

Kvinneandelen i KrF

  • I Stortingsvalgene i 2013 og 2017 lå kvinneandelen til KrF et sted mellom 60 og 65 prosent.
  • Høsten Norstat-målinger viser at kun 48 prosent kvinner hadde stemt på KrF ved valget som var.
  • KrF-ledelsen peker på kvinner i høye verv som strategi for å samle flere kvinnelige velger.
  • Eldreomsorg, likestilling, solidaritet og kvinnehelse løftes frem av KrF-damer som viktige saker for kvinner i 2021.

---

– Kvinner synes den offentlige samtalen er krevende

Statssekretær og nestleder Ingelin Noresjø frykter lav kvinnerepresentasjon blant annet henger sammen med at kvinner som er aktive i samfunnsdebatten ofte opplever trusler og hets. Hun mener KrF må være et parti som går foran og viser til alle kvinner at det skal være trygt å være en del av den offentlige samtalen.

– Det er en økning av hets og trusler mot kvinner i politikken, og da er det ikke veldig attraktivt å stikke nesen frem. Derfor trenger vi kvinnelige forbilder som kan stå opp mot hetsen, sier Noresjø.

Det er en økning av hets og trusler mot kvinner i politikken, og da er det ikke veldig attraktivt å stikke nesen frem.

—  Ingelin Noresjø, nestleder i KrF

Noresjø mener alle ledere har et ansvar for å vise at unge talenter er velkommne, og at det skal være trygt å være en del av politikken.

Statssekretæren drar også #MeToo frem som et viktig tema.

– Sett i lys av alle MeToo-historiene, er det også viktig at mannlige politikere får beskjed hvis de ikke oppfører seg. Det er viktig å ha med seg, for dette skjer i politikken, understreker Noresjø.

– Vi har gjort noe riktig

Også KrFU-leder Edel-Marie Haukland sier KrFs arbeid med å gi kvinner høye verv vil være noe av det viktigste for å samle flere kvinnelige velgere til høstens valg. Ledervervet i KrFs ungdomslag har vært bekledd av kvinner i åtte av de ti siste årene, og Haukland er nå den tredje kvinnen på rad som leder KrFU.

– Der har vi gjort noe riktig. Unge kvinner løftes frem i KrF, og det er kjempeviktig for at folk skal føle seg representert, forteller Haukland.

Haukland er opptatt av at partiet nå finner gode svar på problemer som har oppstått under pandemien.

– Mange har kjent på tidsklemma. Korona har rammet folk veldig ulikt, og mange har måtte leve hverdagen sin på nye måter. Den lærdommen tar vi med oss frem mot valget, sier Haukland.

Disse sakene er viktige

Eldreomsorg, likestilling, solidaritet og kvinnehelse løftes som viktige saker for å nå kvinnelige velgere.

– Vi har en generasjon som har stort omsorgsansvar for både egne barn og egne foreldre. God omsorg for våre eldre og gode rammer rundt pårørende er noe vi jobber mye med i KrF for tiden. Her tror jeg folk kommer til å se mer til oss fremover, sier Jorunn Gleditsch Lossius, andrekandidat for partiet fra Agder.

Bjørg Tørresdal, tidligere stortingsrepresentant fra Rogaland, erkjenner hvilket «annerledes-år» også 2021 kommer til å bli. Derfor mener hun det er viktig at partiet verner om de mest sårbare i samfunnet.

– I den tiden vi lever nå, er det viktig at vi er på lag med dem som strever, og det er det som er vår styrke i KrF. Det er viktig at vi løfter frem sakene som angår barn og unge som opplever utrygghet eller som lever i barnefattigdom, flyktninger, og eldre mennesker, sier Tørresdal.

Fronte kvinneyrker

Ida Lindtveit Røse, tidligere konstituert familieminister, er nybakt mor og er opptatt av familie- og helsesaker, men også å vise at man kan være ung mor og aktiv politiker samtidig.

Barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse (Krf) i Tøyenparken. Tøyen Sportsklubb.

– Jeg er opptatt av å fronte saker som jeg vet kvinner på min alder synes er viktige. Det som engasjerer meg er å se andre kvinner i posisjoner i KrF som har fått mye ansvar selv om de har en hektisk familiesituasjon. Det er viktig for meg å vise at de to tingene fungerer sammen, sier hun.

Likestilling er et av temaene mangeårig ordfører i Lindås kommune, Astrid Aarhus Byrknes, mener stikker seg frem som viktige frem mot årets valg.

– Jeg er opptatt av å møte folk i ulike situasjoner og snakke om sakene de er opptatt av. Selv er jeg sykepleier, og de fleste som jobber i omsorgstjenesten er kvinner. Mange av disse yrkene er lavtlønnede, derfor synes jeg at vi skal snakke mer om lønnspolitikk og løfte status på flere av de tradisjonelle kvinneyrkene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk