Kommentar

Mer på lag med seg selv

Ap får et realt gallupløft i januar, på linje med Høyre. En viktig årsak er at partiet framstår mer som et samlet lag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre og Ap gjør begge et kraftig hopp på Vårt Lands ferske måling. Høyre går opp 3,8 prosentpoeng til 25,6 og er det største partiet.

Men på denne målingen er det likevel Aps framgang på 2,8 prosentpoeng til 24,2, som er det meste oppsiktsvekkende. Et slikt hopp kan selvsagt være et blaff, men flere underliggende trender i målingen tyder på at framgangen kan være reell. Grunnen er at flere piler peker i samme retning: Ap henter både velgere fra sofaen og tetter samtidig den voldsomme lekkasjen til Sp.

«Nå er det vanlige folks tur». Et kjapt søk på nett viser at dette er et av Aps mantra etter åtte år med borgerlig styre.

—  Berit Aalborg, politisk redaktør

Dersom den ferske målingen hadde vært valg, ville Ap fått en oppslutning som ligger fire til fem prosent høyere enn Sp, som går tilbake med 1,7 prosentpoeng til 19,6. Selv om dette fortsatt er en svært god måling for Sp, ville altså Ap vært det størst partiet på rødgrønn side. Dersom dette representerer en trend, vil statsminister-spekulasjonene rundt Trygve Slagsvold Vedum stilne. Det er i så fall godt nytt for både Ap og Jonas Gahr Støre.

Et mer samlet parti

Dersom man ser på utviklingen i Ap den siste tiden er det ikke så overraskende at oppturen kommer akkurat nå. Gjennom store deler av pandemi-perioden har Ap kommet i skyggen av regjeringens løpende og solide korona-håndtering. Men de siste ukene har partiet på flere felter vært en tydelig pådriver i flere saker knyttet til korona-politikken. Dette er saker som samtidig går rett inn i partiets kjernepolitikk, slik som permitteringsregler.

Men det faktum at Ap har maktet å markere seg mer enn tidligere er ikke tilfeldig. En lang periode har splid rundt Giske-saken nærmest presset partiet i knestående. Nå har denne saken roet seg og blitt et tilbakelagt stadium. Tross flere dårlige målinger er det ikke lenger det samme krisepreget over Ap. Vi ser ikke daglige oppslag om Ap-politikere som anonymt eller offentlig går i strupen på hverandre. Den daglige rapporteringen om Giskes ambisjoner i Trøndelag og på riksplan er over. Etter Giskes avgang tok det litt tid før partiet kom seg til hektene, men den siste tiden er det blitt tydelig at partiets arbeid er i ferd med å normalisere seg.

Drar i samme retning

Det vi har vært vitne til er et Ap der trekløveret Jonas Gahr Støre, byrådsleder Raymond Johansen og helsepolitiker Ingvild Kjerkol har vært synlige og kjørt et koordinert løp.

Dette framstår ikke som et fjongt PR-grep. Det ser ut som om de har lagt en enkel strategi, der et viktig slagord blir gjentatt av Støre, både i intervjuer og kronikker: «Nå er det vanlige folk sin tur». Langversjonen er denne: «Milliardærene er blitt prioritert altfor lenge. Med ny regjering neste høst blir det annerledes. Nå er det vanlige folk sin tur». Et kjapt søk på nett viser at dette er et viktig Ap-mantra etter åtte år med borgerlig styre.

Ap på offensiven i Oslo

De siste siste ukene har dermed vist oss noe av det gamle Ap. Ikke minst har det vært viktig for opposisjonspartiet Ap å ha en synlig og markant storbypolitiker som Raymond Johansen i posisjon. Han leder storbyen med flest korona-utfordringer og har bidratt til å sette Ap på kartet som et handlekraftig parti.

Mens Ap sitter i opposisjon i rikspolitikken og må akspetere mye av Solbergs-regjeringens agenda, styrer Ap hovedstaden. På samme måte som statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har måttet ta en rekke krevende avgjørelser, har byrådslederen stått med begge beina i koronavirkeligheten. Det har bidratt til å gi Ap en del av den samme tyngden som styringsparti som Høyre. Trolig har dette bidratt til at Ap får et visst styringstillegg for sin korona-håndtering.

Vaksiner, permitteringsregler og importsmitte

Mens flere medier har vært opptatt av dårlige målinger for Ap, har partiet nærmest under radaren maktet å samle troppene rundt noen kjernesaker for partiet. Skal vi tro den ferske målingen har de dermed maktet å nå ut til en del av sine gamle velgere med et enkelt budskap rundt kjernesaker som permitteringsregler, importsmitte og fordeling av vaksiner. På Stortinget presset Ap, sammen med resten av opposisjonen, regjeringen i alle disse sakene. Selv om disse partiene har fått kritikk for å politisere korona-debatten i en krevende tid, har åpenbart en del velgere sansen for denne korrigeringen fra opposisjonen.

Negativt fokus på Støre

I dagens avis kan du lese at Støre sier han tar lederdebatt og pressekjør «med ro». Om han egentlig gjør det vet ingen andre enn Støre selv. Det ville ikke vært overraskende om han i sitt stille sinn synes mange av oppslagene har vært krevende. For det finnes knapt den politiker i Norge som har fått så mange personfokuserte oppslag i media. Men skal vi tro flere av hans partifeller har det også ført til både samling i bånn og en sympati.

Dersom Ap makter å holde seg til denne enkle og partitro strategien kan både Høyre og Sp få mer konkurranse fra Ap enn de kanskje regnet med fram mot valget.Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar