– Målingen er et uttrykk for at hele partiet har fått snakke om rettferdig krisepolitikk for arbeidsledige, bedrifter og unge som sliter, sier Jonas Gahr Støre.
Norstats første gallup for Vårt Land i valgåret 2021 gir håp for en presset Ap-leder.
Høyre er riktignok månedens vinner med et hopp på nesten fire prosentpoeng til 25,6 prosent. Men også Ap bykser fram 2,8 prosentpoeng til 24,2 prosent og beste oppslutning siden juni.
– For Ap er fremgangen kjærkommen. Partiet gjør sin suverent beste måling i januar, sier valgforsker Bernt Aardal.
[ Gallup-smell gir KrF bare én – og Venstre null på Tinget ]
Støre tar lederdebatt «med ro»
Spørsmålet er om målingen er et unntak i en trist måned for Ap, eller starten på noe bedre. Januar har så langt vært et gallupmareritt for partiet med sifre helt nede på 17-tallet. Det fikk blant annet partiveteran Thorbjørn Berntsen til å så tvil om Støre er rett mann som partileder.
– Det har jeg tatt med ro. Det er ikke jeg som står i en krevende situasjon, men de unge og de som har mistet jobben, sier Støre om det.
Trykket mot Ap-lederen synes å ha utløst en motreaksjon den siste tiden. Folk i og utenfor partiet har kritisert pressen for urettferdig kjør mot Støres person over tid.
– Jeg får støttemeldinger fra kjente og ukjente partifeller. Det motiverer, men jeg konsentrer meg om å få oppmerksomhet bort fra indre forhold og over på problemer i vanlige folks liv, sier Støre selv.
Bryr seg ikke om TV2-stunt
Særlig TV2 har fått kritikk. «Stopp Jonas-forfølgelsen», skrev Arve Tellefsen i VG. Fiolinisten reagerte på at kanalen på kort varsel skal ha bedt alle Aps representanter møte opp for å slå ring om partilederen.
– Ingen kommentar. Jeg bryr meg ikke så mye om det, sier Støre om TV2s grep.
Men Aps siste krisetall har også sammenfalt med tilsynelatende selvforskyldt støy:
- VG har rettet kritisk søkelys mot AUFs vervemetoder og «sex-fiksert» sommerrevy.
- Varsler mot Kamzy Gunaratnam etter Oslo Aps nominasjonsstrid ble lekket til DN.
– Pressen er opptatt av interne forhold i Ap. De lokale Ap-møtene jeg deltar i handler derimot om politikk for vanlige folk, sier Støre.
[ Berit Aalborg: «Nå er Ap mer på lag med seg selv» ]
Ap er igjen størst i opposisjonen
Den rødgrønne opposisjonen tar 101 av 169 mandater på Vårt Lands gallup. Ap og Sp er bare to mandater unna flertall på Stortinget alene. Det er Trygve Slagsvold Vedums ønskeregjering.
– Utelukker du en Ap/Sp-regjering?
– Vi jobber kun ut fra en Ap-ledet regjering med Sp og SV. Det er innen rekkevidde, svarer Støre.
Etter rekordtall i desember flater Senterpartiet ut. Partiet faller 1,7 prosentpoeng til 19,6 prosent.
– Sp ligger fortsatt historisk høyt. Men de høster velgere fra så ulike kilder at det gjør dem sårbare også, sier professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.
Ap er igjen største opposisjonsparti, med hevd på statsministerjobben. Velgerlekkasjen til Sp er redusert.
Tror flere kjenner igjen Ap nå
Støre øyner nå mulighet til videre vekst. I galluper oppgir ofte ytterligere en av fem velgere at de vurderer Ap, påpeker han.
– Jeg tror flere av dem kjenner oss igjen nå. Regjeringen har prioritert de rike. Nå er det vanlige folks tur. Vi må bare jobbe på videre. Det er det stor samling og motivasjon i partiet for å gjøre, sier Ap-lederen.
Målingen ble tatt opp i forrige uke da koronadebatt dominerte. Ap presset regjeringen om importsmitte, fordeling av vaksiner og handlingsfrihet for kommuner med lite smitte. Opposisjonen overkjørte regjeringens nasjonale skjenkeforbud.
– Har det løftet dere?
– Jeg tror folk føler at vi lytter. Ap følger konsekvent opp smittevern med tiltak for å lette byrden på arbeidsfolk og bedrifter. Når høyreregjeringen og Frp stemmer ned feriepenger til permitterte, viser det at Ap trenger flertall, svarer Støre.
Høyre øker mest
Som i starten av koronakrisen øker Høyre og Ap mest. De to «styringspartiene» tar nesten halve velgermassen på Vårt Lands måling, påpeker valgforsker Aardal.
Høyre har målingens eneste statistisk sikre fremgang. 25,6 prosent er hårfint over valget i 2017. Men det hjelper lite i kampen om regjeringsmakt når resten av Erna Solbergs koalisjon ser begredelige tall:
- Venstre ville falt helt ut av Stortinget med 1,6 prosent.
- KrFs 2,7 prosent ville gitt én representant.
- Frp faller hele 2,1 prosentpoeng til ti blank.
Ett år etter regjerings-exiten er situasjonen kritisk for Frp. Løftet i opposisjon har uteblitt. På Vårt Lands gallup lekker partiet i stedet 16.000 velgere til misnøyepartier i kategorien «andre partier». Høyre stjeler også Frp-velgere fra 2017.
[ Det kan bli ungdoms-boom på Stortinget. Her er de nye fjesene ]
Trist utvikling for MDG
I den rødgrønne opposisjonen strever de små partiene med å bryte sperregrensen på fire prosent og kapre utjevningsmandater.
MDG gjør med tre blank sin dårligste måling hos Vårt Land siden februar 2019. Rødt øker til 3,8 prosent og nærmer seg sperren igjen.
[ Disse partienes velgere er mest skeptiske til koronavaksine ]