Nyheter

Her er ministerens «rulleblad» av fraspark

NY STATSRÅD: Geir Pollestad (Sp) har en rekke provokasjoner i bagasjen når han nå overtar som landbruks- og matminister. Slik kan han møte seg selv i døra.

Så var det klart: Sandra Borch (Sp) overtar som forsknings- og høyere utdanningsminister etter Ola Borten Moe (Sp), som gikk av etter omstridt aksjekjøp.

Det betyr Geir Pollestad (Sp), en av Stortingets mest frittalende sluggere, rykker opp og tar plass ved Kongens bord som landbruks- og matminister.

På en pressekonferanse fredag omtalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Pollestad som «en gryteklar» statsråd.

– Han er løsningsorientert og kreativ med livserfaring og kunnskap utenfor sitt eget område. Han tar også ansvar utenfor sitt eget felt, sa Støre.

Friske fraspark – her er Pollestads «rulleblad»

Men med seg i bagasjen har den debattglade juristen og jærbuen en solid rekke med provoserende og smått spøkefulle utspill i debatter – også dem som sorter under hans nye departement.

Vårt Land gir deg her en meny av Geir Pollestads friskeste utspill gjennom årene som opposisjonspolitiker og parlamentarisk nestleder.

De kan han nå bli konfrontert med i sin nye hverdag som statsråd.

Kostholdsråd? Kjøtt til middag, men uten svor

Pollestad er en av Senterpartiets mest aggressive talspersoner for norsk kjøtt. Språkbruken har vært frodig.

Nå får Sp-toppen en viktig plass ved bordet i regjeringens arbeid med nye kostholdsråd. Forgjengeren Sandra Borch har allerede kritisert de faglige anbefalingene om enda mindre rødt kjøtt i dietten.

– Kjøttfri middag er ikke middag, lød overskriften i Dagbladet da Pollestad og Borch sammen slo et slag for biff under Sps landsmøte i vår.

Som matminister kan han bli grillet om en hel serie forsvarsinnlegg for å spise mer norsk kjøtt.

Pollestad har i tillegg havnet i en intern «ribbe-strid» i Sp etter at han sto fram som «svor-nekter» i VG før jul:

– Svor? Ser det ut som om jeg spiser ekkel grisehud, spurte Geir Pollestad der.

Oslo 20230804. 
Avtroppende landbruks- og matminister Sandra Borch overrekker nøkler til nyutnevnt statsråd Geir Pollestad i landbruks- og matdepartementet.
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Klimapolitiske brannfakler – og sterke ord om Ola Elvestuen

Men det er om klimapolitikk at Geir Pollestad har brukt sterkest ord. I 2019 havnet han i eksos-strid med Venstres kilmaminister Ola Elvestuen:

– Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang, sa Pollestad til Vårt Land.

Miljøpartiet De Grønne kalte han for et «menneskefiendtlig parti» etter at partiet kritiserte regjeringen om strømstøtte i 2021. Pollestad gjorde senere retrett.

– Jeg formulerte meg nok litt feil. Jeg burde ha skrevet at de har en menneskefiendtlig politikk. Ikke at de er et menneskefiendtlig parti, sa han til NRK.

Selv har Pollestad kjempet for en «folkelig» forankret klimapolitikk. Nå får han en hånd på rattet i arbeid for å redusere klimautslipp fra landbruket.

– Kan man være sikker på at du vil støtte kraftfull klimapolitikk med slike utsagn i bagasjen?

– Ja. Folk må forstå hva klimapolitikken handler om. Min kritikk var at man snarere skapte avstand. Landbruket har faktisk kuttet utslipp og jeg vil være en medspiller i klimapolitikken i regjering, sa Pollestad til Vårt Land da han mottok nøklene til departementet fredag.

Pollestad selv: – Kommer ikke til å uttale meg kjedeligere.

Slik svarer han på spørsmål om ikke utspillene, særlig om mat, gjør at han vil møte seg i døra fremover:

– Disse står jeg veldig godt inne for. Jeg har hatt et stort engasjement for norsk matproduksjon. Så får jeg stå opp for de sitatene jeg har hatt. Jeg tror ikke jeg kommer til å uttale meg kjedeligere fremover.

Han forsikrer at han ikke vil blande seg opp i hva folk legger i handlekurven.

– Men har du ikke lagt deg ut med det faglige innholdet i kostholdsråd allerede?

– Det kommer til å bli en diskusjon om kostholdsrådene. Vi skal bruke ressursene i Norge til å produsere mat, og kjøttproduksjonen er en viktig del av det. Så skal vi produsere kjøtt på en måte med minst mulig utslipp per biff eller pølse.

Angret på Michelin-kommentar

Et mat-utspill angrer derimot Pollestad på. Han ga seg selv «terningkast to» etter et Facebook-innlegg der han herset med medias interesse for Micheclin-guidens stjerner til norske restauranter:

«En god illustrasjon på sentralmakta/elitens syn på hva som er viktig og snobberiets glansdager. De aller fleste i Norge forbinder Michelin med bildekk og kommer aldri noen gang til å spise en eneste Michelinstjerne».

Utspillet fødte storm i sosiale medier.

Litt over halv 12 fredag kom Borch og Pollestad ut på Slottsplassen sammen med statsministeren etter å ha fått tildelt rollene som henholdsvis forsknings- og høyere utdanningsminister og landbruks- og matminister. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Kan møte seg selv i døra om matjord

I opposisjon flesket han flere ganger til mot KrFs daværende KrF-landbruksminister Olaug Bollestad.

Da hun oppfordret kommunepolitikere til ikke å bygge ned mer matjord, gikk Pollestad høyt ut i Stavanger Aftenblad. Hun burde «fikse» dette selv, var budskapet.

Vil du nå gjøre det selv?

– Regjeringen har satt et strengere mål for jordvern, som statsforvaltere og kommuner må følge opp. Det må bli vanskeligere å bygge ned matjord. Jeg tror ikke vi har alle virkemidlene for å nå målet i dag, sier Pollestad nå.

Abort-refs til KrF

Pollestad har også refset KrFs i abort- og bioteknologi-spørsmål, selv om han selv plasserer seg nær KrFs syn.

Pollestad har vært krass i omtalen av hvordan KrF forhandlet fram abort-innstramminger i Solberg-regjeringens plattform:

– Måten dette skjedde på var provoserende, stygt og falskt, sa han.

Nøkkelmann og grovarbeider på Stortinget

Geir Pollestad inngikk i statsråd-spekulasjonene før Jonas Gahr Støre utnevnte regjeringen. I stedet ble han parlamentarisk nestleder, finanstalsmann og budsjettforhandler på Stortinget

Jærbuen er også en av partileder Trygve Slagsvold Vedums fortrolige.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter