Nyheter

Sp: «Dødsgebyr» er grådighet

Senterpartiet trapper opp kampen mot Sylvi Listhaugs «dødsgebyr». Nå ber de Stortinget stemme ned forslaget.

Spørretimen onsdag ble en durabelig batalje mellom justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om gebyret på død som regjeringen vil innføre; 1.130 kroner for en skifteattest.

Vedum utfordret Listhaug til å trekke forslaget om gebyr, men ble kontant avvist. Svarene fra Frp-statsråden fikk til Sp-leder Vedum og Geir Pollestad (Sp), som er leder av Stortingets næringskomité, til å sette seg ned og formulere et representantforslag mot gebyret. Det ble i går fremmet i Stortinget.

Dermed sørger Sp for stortingsbehandlingen av det omstridte gebyret.

– Hvilke partier regner dere med å få støtte fra?

– Jeg tror mange vil vurdere å stemme for Sps forslag. Jeg tipper at det også gjelder mange i Høyre og Frp som i høst ikke fikk med seg at regjeringen planla gebyret, svarer Vedum til Vårt Land.

LES OGSÅ: Ampert om dødsgebyr

Ett valg

I Sps forslag heter det: «Stortinget ber regjeringen om å ikke innføre gebyr på utstedelse av skifte- og uskifte­attester og på utstedelse av fullmakt til å disponere over bo av mindre verdi.»

Pollestad mener Listhaug bare har ett valg, trekke forslaget om å innføre gebyr på døden.

– Sylvi Listhaug og regjeringen vil årlig pålegge rundt 35.000 personer som har mistet sine nærmeste et gebyr på 1.130 kroner. Dette er både smålig og grådig av statsråden, uttaler han.

LES OGSÅ: Krever gebyr på døden

Borgerliges sak

I den opphetede spørretimerunden hevdet justisministeren at også Sp hadde stemt for å innføre gebyret under budsjettbehandlingen i høst. Vedum går nå til motangrep:

– Forslaget om gebyret lå i Justiskomiteens flertallspakke fra Høyre, Frp, KrF og Venstre. Det stemte vi mot. I det hele tatt var saken da vanskelig å få øye på, sier Vedum.

Har regnet

Listhaugs byrå­krater i Justisdepartementet har regnet seg fram til det nye skifte­attestgebyret på 1.130 kroner på følgende måte:

1,75 saksbehandlertimer (noen dommertimer): 400 kroner per time, totalt 700 kroner.

1,75 timer drift (arkiv, 
lokaler mv): 160 kroner per time, totalt 280 kroner.

1,75 timer IKT-systemer: 60 kroner per time, totalt 105 kroner.

Gebyradministrasjon: 63 kroner

Sum: 1.148 kroner.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter