Nyheter

Sp nærmer seg sperregrensen: – Nå er det gryende uro i partiet

KRISEMÅLING: Per Olaf Lundteigen ber om et analysearbeid for å berge et Sp i fritt fall. Sp-nestoren snakker nå om å gå mot egen regjering i Stortinget for å få kontroll på strømprisene.

– Det er svært alvorlig. Partiet må snarest analysere hva som er årsaken til fallet. Så må vi stake ut hvordan vi kan rette kursen, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

Senterpartiet faller videre på Norstats aprilmåling for Vårt Land. 5,5 prosent er partiets verste måling siden 2016. Fortsetter trenden siden valget, har partiet kurs rett mot sperregrensen.

Hele den eventyrlige veksten i Trygve Slagsvold Vedums tid som leder, er på kort tid forduftet. Det samme har flertallet til den brede venstresiden.

Hvis det var valg i dag, ville bare 28 prosent av Sp-velgerne fra høstens stortingsvalg stemt på partiet igjen.

Hvordan mottas sjokkmålingen av Sp-profiler rundt om i landet? Vårt Lands stikkprøve røper gryende uro.

Lundteigen lufter idé om å stemme mot egen regjering

Fra kontoret sitt på Stortinget, er Buskerud-representant Per Olaf Lundteigen klar: Sp trenger en «grundig prosess», som kan prioritere noen saksområder som er avgjørende for å gjenreise tilliten til partiet igjen.

– Et område som peker seg ut, er å styre markedskreftene. For eksempel må vi stoppe eksporten av strøm når vannmagasinene er tomme, sier han.

Dere stemte nylig ned et forslag i Stortinget om å utrede det?

– Det måtte vi, fordi vi har vedtatt det i regjering. Men det kan ikke fortsette sånn. Det bryter med alt Sp har stått og står for. Vi kan ikke la EU bestemme at de skal bygge opp beredskapslager på gass mens vi ikke kan få beholde beredskapslager på vann, som har kostet enorme naturødeleggelser og ville medføre lavere strømpriser ved at vi får påvirket prisdannelsen på strøm, svarer Sp-nestoren.

– Men er dere ikke bundet i saken? Går du mot din egen regjering?

– Nei, det er Stortinget som er sjefen. Regjeringen må lytte til Stortinget. Stortinget må ikke bare strø sand på regjeringens vedtak, svarer Lundteigen.

Advarer: Svekket Sp kan gi rom for «høyreorienterte krefter»

Det har gått rakt nedover for Sp siden valget. Da Vårt Lands januar-gallup viste 9,7 prosent, ble det ansett som elendig. Nå er partiet ikke langt unna å være halvert siden da.

– Er du usikker på om samarbeidet med Ap i regjering er liv laga på sikt?

– Den konklusjonen har jeg ikke kommet til ennå. Jeg vil rette opp skuta. Det er så mye som står på spill. Hvis Sp svekkes, som nå, så kan vi se en oppblomstring av høyreorienterte krefter, som spiller på misnøyen i samfunnet. Det må vi for all del unngå, svarer Lundteigen.

I Stortings-Sp finnes også enkelte som ikke vil uttale seg om Vårt Lands måling, men som kjenner på en viss frustrasjon over regjeringspartner Ap. Man spør seg hvorfor Ap ikke er rausere med et hardt rammet Sp i regjeringen.

Det er viktig å understreke at uavhengig av denne krisa så meiner Sp at beredskapslagring av matkorn er viktig, seier Senterpartiets Jenny Klinge til NRK. Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

– Kan ikke ligge i fosterstilling over dårlige målinger

Andre tenker kanskje mer som Jenny Klinge, stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal siden den rødgrønne regjeringens dager:

– Jeg forholder meg mest til muligheten og makten i valgresultatet vårt på 13,5 prosent. En politiker som legger seg i fosterstilling på grunn av dårlige målinger har kanskje ikke noe i politikken å gjøre, sier hun.

Hun sier hun også har registrert murring internt selv:

– Samtidig er det lenge siden vi var i regjering. Mange husker ikke hvor smertefullt det er å ha makt. Men gevinsten er uendelig mye større i regjering enn i opposisjon.

Sp hadde store ambisjoner før valget, men må nå håndtere kriser i regjering, påpeker hun. Krigen i Ukraina og prissjokk på strøm- og bensin krever naturligvis både tid og penger.

– Hvis vi må utsette noen ambisjoner, betyr ikke det at de er avblåst. Både befolkningen og Sp må finne seg i å være litt tålmodige, sier hun.

Når du skal forhandle med mafiaen, i dette tilfellet Ap, så gjør du det bedre hvis du har en lang revolver i baklomma.

—  Dag Fossen (Sp)

– Det blir Ikke noe stopp før vi er under sperregrensa

En som ikke forholder seg til saken på samme måte som Jenny Klinge, er Dag Fossen. Sp-veteranen har gjennom årtier hatt ulike verv i partiet. Han har også vært i ledersjiktet i Felleskjøpet og i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– De må begynne å levere og slutte å prate. Ellers slutter vi ikke å falle på målinger før vi er under sperregrensa, sier han.

Første test er jordbruksoppgjøret, der bøndene krever rekordhøye 11,5 milliarder kroner, mener Fossen. Så må partiet møte forventninger om kontroll på galopperende strømpriser:

– Det tullet de driver med nå, som Ap driver med, kan de bare slutte med. Nå stemte regjeringspartiene mot å begrense eksport ved lav vannstand. Likevel lurer de på hvorfor de går tilbake.

– Hører du slik murring fra Sp-folk rundt omkring?

– Dette er gjengs. Folk er oppgitt. De trodde de stemte på Sp for å utgjøre en forskjell. Alle vet at det ikke er strømpolitikken til Sp som blir ført, men hvorfor godtar de det? Når du skal forhandle med mafiaen, i dette tilfellet Ap, så gjør du det bedre hvis du har en lang revolver i baklomma. Den må Sp ta fram snart, svarer Fossen.

– Hva skal Sp true med?

– Da kan Ap regjere alene, da.

Frykter massivt tap av ordførere ved lokalvalget

Nå frykter Fossen en kjempesmell for Sp ved lokalvalget neste år. I 2019 fikk Sp 14,4 prosent nasjonalt og hele 132 ordførere.

– Lokalvalg påvirkes av nasjonale trender. Hvis ikke dette snur snart, vil Sp miste halvparten av ordførerne sine, sier han.

Langt fra alle Vårt Land har snakket med deler Fossens vurderinger. Én av dem er Terje Riis-Johansen.

Fylkesordføreren i Vestfold og Telemark sier han daglig merker at kommuneøkonomien er bedre med Sp i regjering.

– Valget har gitt oss historisk god innflytelse. Ingen måling klarer å ødelegge det faktum for meg. Jeg har vært med i 30 år og vet at det går opp og ned. Mye vann skal renne i havet før lokalvalget neste år, sier den tidligere landbruksministeren.

Leder i Oppland Sp: – Ingen panikkstemning hos meg

Fylkesleder Mari Sletten i Oppland Sp har i grove trekk samme budskap. Etter hvert som løfter kvitteres ut, kan valgresultater bli «tilfredsstillende», tror hun.

– Det er ikke noe jordskjelv og ingen panikkstemning hos meg, sier Sletten.

Heller ikke Sps fylkesleder i Akershus, Brita Skallerud, vil ta «sorgene på forskudd helt ennå» før lokalvalget.

– Jeg er gruppeleder for Sp i Viken, og vi har fått til å løse opp Viken. Vi er i gang med å bygge de nye fylkene der også. Vi må bare jobbe på og utvikle gode program lokalt før valget, sier hun.

– Må levere på personlig økonomi for velgere med lav inntekt

Men de fleste Vårt Land har snakket med er enige om dette: Hvordan det går med Sp vil påvirkes sterkt av prisene på strøm og bensin samt hvor godt det pågående jordbruksoppgjøret blir. For sammen med den tragiske krigen i Ukraina skygger de naturlig nok for annen Sp-politikk nå.

– Sp har veldig mange velgere med lav inntekt, som har tillit til oss. At vi leverer på personlig økonomi er en nøkkel. For grunnfjellet er derimot landbruksoppgjøret viktig, sier Jon Askeland, Sps fylkesordfører i Vestland.

Han er den eneste av Sp-politikerne som nevner metoo-sakene som har rammet Sp den siste tiden.

– Så har vi hatt Enoksen-saken og dårlig håndtering av metoo-varsel i partiledelsen. Mye har vært grimt nå. Men hvis vi leverer og er troverdige, vil det komme seg igjen, sier Askeland.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter