Nyheter

Gallup-byks for Frp i krisetid – tar revansj mot Sp-Vedum

LANDSMØTE: Fra å være limt til 11-tallet siste halvår bykser Frp til 14,3 prosent på fersk gallup. Ved landsmøtestart gleder partitopper seg over at skuffede Sp-velgere bidrar til løftet.

På Norstats aprilmåling for Vårt Land rykker Frp frem med 3,1 prosentpoeng og får den høyeste oppslutningen siden bruddet med Solberg-regjeringen. For partileder Sylvi Listhaug er det en «landsmøte-gave»: Hun åpner helgens samling på Gardermoen i medvind.

– Målinger er målinger, men tallene er en real vitamininnsprøyting. For Frp er det uansett viktigst å jobbe med politikken vår, jevnt og trutt, sier Listhaug til Vårt Land.

Med unntak av november i fjor har Frp på Norstats målinger ikke rikket seg. Hos Vårt Land har det vært 11-prosent – helt siden august i fjor. Listhaug tok over som Frp-leder i fjor vår, men ekstra velgere kom ikke.

Valgforsker ser et Frp som friskner til

Men etter to måneder med utfordringer rundt krig i Europa, fortsatt høye strømpriser og hopp i bensinpriser, styrker Frp formen.

– Vi ser en «friskning» av Frp på flere målinger. De får tilbake velgere fra Sp og en god del fra «sofaen». Det skjer en form for konsolidering, etter lang tid på et lavt nivå, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Norstats apriltall markerer et foreløpig toppunkt: Frp ligger nå 2,7 prosentpoeng over fjorårets valgresultat.

Frp-leder Sylvi Listhaug før Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I fjor: Stor flukt til rivalen

Vårt Land har gjennomgått Frps velgeroverganger i Norstats målinger siste år. I hele første halvår i fjor viste målingene at Frps tap til Senterpartiet i snitt var på 50.000 velgere.

  • Inn mot valget var tidvis 30.000 Frp-velgere på flukt til gruppen «Andre», med konkurrerende småpartier.
  • Høyre og Ap rappet også velgere. Ikke minst ble Frp svekket på målingene av et stort antall hjemmesittere.

Nå tappes kriserammet Sp

Men spesielt etter årsskiftet er bildet snudd: Frp vinner frem i gruppen velgere som i fjor høst ikke stemte, trolig er mange av dem fra Frps gamle skare.

Selve triumfen for Frps topper er denne: Siden årsskiftet har trafikken av velgere som i fjor stemte Sp økt måned for måned. Nå i april velger 30.000 av Sps fjorårsvelgere heller Frp. Velgerlekkasjer til Rødt er også stoppet denne måneden.

– Rødt er avslørt – og det har velgerne nå sett. De er et parti som vil dra Norge ut av Nato, selv når vi ser hva slags nabo vi har i øst. Ingen ville sovet godt om natten om Rødt hadde vunnet igjennom med dette, sier Sylvi Listhaug.

---

Listhaugs tropper samles

  • Frp har fredag og lørdag landsmøte på Gardermoen i Jessheim. For første gang siden 2019 avvikles landsmøtet ikke-digitalt.
  • Listhaug holder åpningstalen fredag formiddag. Deretter er det politisk debatt og valg av nytt sentralstyre.
  • Søndagen vedtar Frp et fyldig knippe resolusjoner.

---

Forklaringen? «Folk rammes hardere i lommeboka»

– Hvorfor tror du oppturen kommer akkurat nå?

– Folk rammes hardere i lommeboka. Det fikk jeg høre da jeg var hjemme i påsken. Trygve Slagsvold Vedum får komme seg ut av kontoret og snakke med folk. For virkeligheten blant folk i Norge er annerledes enn forklaringene fra regjeringen, svarer partileder Listhaug.

– Først nå kommer «Listhaug-effekten»?

– Jeg vil heller si at man ser et parti som jobber godt. Jeg tror velgerne igjen ser Frp som et gjenkjennelig parti, som stemmer for den politikken vi er for.

Gardermoen  20180427.
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser før Fremskrittspartiets landsmøte fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB

Forsikrer: Støre må bort som statsminister

Listhaug mener også pandemitiden hemmet markering av Frp-politikk og sjansene til velgervekst.

– Det var jo ikke rom for å drive vanlig politikk. Man skulle sikre landet gjennom krisen og skape kompromisser. Dette var helt riktig den gang, forklarer Listhaug.

At partiene som sto bak Solberg-regjeringen har gjenvunnet flertallet, skyldes ikke minst at Frp i vekst sikrer flere blå mandater.

– Hvilken plass vil Frp ta i et fremtidig borgerlig samarbeid?

– Frp vil alltid ha makt og innflytelse. Det er over tre år til neste valg. Men vi ønsker ikke Jonas Gahr Støre som statsminister. Politikken går i feil retning. Vanlige folk taper, selv om det var lovet mye før valget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter