Nyheter

Gir strømkrisen hovedskylden for velgerflukt fra Sp

DÅRLIGE MÅLINGER: Sp har mistet nær hver fjerde velger etter få måneder i regjering. Sp-profiler gir strømkrisen hovedskylden, men også Ap-fremferd om Viken har opprørt deler av partiet.

– Det har gått dårlig, for det viser meningsmålingene, sier Per Olaf Lundteigen.

Sik svarer Sp-nestoren på spørsmål om hvordan han synes det har gått for Senterpartiet i regjering så langt.

År med eventyrlig vekst er snudd til bratt fall for Sp etter valget i høst. Januar er første måned siden juli 2018 der partiet havner under titallet på gjennomsnittet av medienes målinger. Oppslutningen på 9,7 prosent betyr at langt over hver fjerde velger har forduftet.

Månedens bunnpunkt kom i Vårt Lands januarmåling, der Sp ble forbipassert av Rødt som landets fjerde største parti. 8,8 prosent er det svakeste Norstat har målt Sp for Vårt Land siden januar 2017.

Regjeringsmakker Arbeiderpartiet faller også, men rammes ikke like hardt som Sp. Men det kan skape spenninger i samarbeidet at begge partier nå trenger å vise muskler overfor velgerne sine, spådde valgforsker Bernt Aardal onsdag.

Lundteigen – Avgjørende at Sp får lagt rammer for strømpris

Vårt Land har derfor spurt et knippe Sp-profiler hva som har gått galt for partiet i regjering. Alle mener vinterens høye strømpriser er hovedforklaringen på elendige tall.

Stortingsrepresentant fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, mener strømkrisen tærer på velgernes tillit til Sp i regjering.

– Norge importerer skyhøye strømpriser mens Stortinget har gitt fra seg makt til markedet og EU. Sp gikk derimot i regjering for å sette det norske fellesskapet foran markedskreftene. Nå er det helt avgjørende at Sp viser at vi vil ta tilbake makt til Stortinget og legge rammer for markedsprisene på strøm, sier Lundteigen.

Her er det en spenning mellom de to regjeringspartiene, konstaterer han:

– Når vi er i en regjering hvor Ap viser liten vilje til å styre markedskreftene, så kommer vi ut i stadig mer trøbbel, sier Lundteigen.

Hurdalsplattformen sier at «ren og rimelig kraft» skal være et konkurransefortrinn for norsk industri, minner han om.

Derfor må regjeringen nå raskt innføre makspris på strøm, og «gå i dialog» med EU og Storbritannia for å etablere nye rammer for kraftutvekslingen med Norge, mener Lundteigen. Han tok først til orde for dette i Nationen.

Oslo, NORGE 20200302. 
Bjørn Arild Gram fra KS (t.v), Bent-Joacim Bentzen (i midten) Fylkesråd for samferdsel, Nordland fylkeskommune og Jon Askeland (t.h), Fylkesordførar, Vestland fylkeskommune da de ble inviterte til ferjemøte mandag,  etter at fire kystfylker og KS har gått sammen i kampen for mer penger til ferjene.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Andre avdramatiserer: – Kriser skygger for seire

Andre Sp-politikere avdramatiserer de dårlige målingene og tror partiet vil komme seg ut bølgedalen. Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, er en av dem:

– Målingene er et øyeblikksbilde av en helt spesıell vinter, som ville utfordret enhver regjering.

Askeland merker at grasrota i partiet ønsker «handling og bedre kommunikasjon» om strømprisene. Samtidig mener han at strømkrisen og pandemien overskygger løftene regjeringen leverer på.

– Vestlendingene gir oss mye skryt for at vi raskt tok tak i fergeprisene, sier Askeland, som også forsvarer regjeringens strømstøtte:

– Jeg tror det er første gang en regjering gir direkte støtte til husholdningene, fordi én vare har tatt fullstendig av prismessig.

Askeland får støtte fra stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Møre og Romsdal:

– Det har vært krise på krise. Det har overskygget seirene våre, som at domstolsreformen kan bli reversert i løpet av året. Vi er uansett mer interessert i regjeringsmakt enn gode målinger, sier hun.

til sak om påvirkning av norsk politikk

Pikant Viken-konflikt: – Undergraver tilliten

For samarbeidet i Støre-regjeringen har også nyheten om at fylkesstyret i Akershus Arbeiderparti ønsker å si nei til å oppløse Viken, vært en vond sak. Vedtaket satt sinnene i kok blant Sp-politikere, som mente det brøt med samarbeidsavtalen i Viken, Aps utspill i valgkampen og intensjonen bak ord i Hurdalsplattformen.

Ekstra pikant ble saken fordi Ap-statsrådene Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna var med på vedtaket.

– Det å aktivt motarbeide oppløsing av Viken vil undergrave hele tilliten til regjeringsprosjektet, sa Sp-representant Sigbjørn Gjelsvik til NRK da nyheten ble kjent.

Ulike meninger i Sp – enkelte rasler med sabelen

Sp-politikere Vårt Land har snakket med tror nå at saken vil løse seg og at flere regioner kan bli oppløst i tillegg.

Lørdag meldte VG at halvparten av lokallagene i Akershus nå har gått inn for å oppløse Viken i det som har utviklet seg til et aldri så lite grasrotopprør.

Akershus-ledelsen har signalisert at de ikke vil binde delegatene som 5. februar skal møte partifellene i Buskerud og Østfold for å avgjøre Aps syn. Ap har de avgjørende stemmene når fylkestinget i Viken skal stemme over å oppløse regionen.

Men sentralt i Sp finnes det røster som mener at partiet bør vurdere å forlate regjeringen hvis Ap likevel stanser Viken-oppløsning.

Fra Vestlandet ser saken uansett litt annerledes ut, skal vi tro Jon Askeland.

– Jeg tror ikke fylkesstrukturen har skadet Sp så mye, men at det mest er strømkrisen, sier han.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter