Nyheter

Begravelsesbyrå gjør døde om til diamanter – hevder krematorier nekter å utlevere urner til dem

GRAVFERD: – Vi må stadig vekk gå tøffe runder med krematorier og lokale gravplassmyndigheter fordi de ikke vil utlevere urnene til oss, hevder alternativt begravelsesbyrå.

– Vi opplever at mange ikke kjenner til lovverket i dag, sier Pia Cyren, daglig leder i Den siste reisen.

Siden 2014 har begravelsesbyrået tilbudt en gravferd utenom det vanlige: De gjør asken fra døde om til juveler. «Det blir ikke bare et arvesmykke fra bestemor – det er bestemor», uttalte Cyrén den gang til Vårt Land.

Men i Norge er gravferdsloven streng. Nordmenn har i realiteten to alternativer når de dør:

• Bli gravlagt i kiste på gravplass.

• Bli kremert og få urnen nedsatt på gravplass, eller få asken spredt med vinden «på land eller hav».

Cyrén er likevel klar på at hun følger norsk lov:

Det gjør hun ved å sende asken ut av landet. I USA er det nemlig lov å gjøre avdødes aske om til diamanter, noe firmaet LifeGem har spesialisert seg på. Når den avdøde fraktes tilbake til Norge i form av en diamant, blir den avdøde betraktet som en edelsten, har hun forklart.

«Tøft for de pårørende»

Men ikke alle tolker lovverket dit hen. Ved flere anledninger har derfor krematorier og lokale gravplassmyndigheter nektet å utlevere urner med avdødes aske til begravelsesbyrået. De mener at byrået ikke har hjemmel til å sende asken til utlandet for dette formålet, ifølge Cyrén.

– Ute i distriktene er det ofte de kirkelige fellesrådene som forvalter både gravplassene og krematoriene. Heller ikke de vil levere fra seg urna. Vi må stadig vekk gå tøffe runder med krematorier og fellesråd fordi de ikke vil utlevere urnene til oss, forteller hun.

For de pårørende kan dette oppleves som en påkjenning, ifølge Cyrén.

– Reaksjonene deres blir ofte tøff for pårørende, som har tatt et valg de selv synes er vakkert, forteller hun.

Kom med trusler

En ansatt i et fellesråd gikk særlig langt i å stikke kjepper i hjulene til begravelsesbyrået, hevder Cyrén.

– Det var en som truet med å sette urna på en gravplass i bakken, ut fra egen overbevisning.

– Hva tenker du bør gjøres?

– Informasjon og forståelse for lover og regler er viktig. Reglene er jo så klare at det burde være helt unødvendig å møte sånne situasjoner. For å unngå dette for fremtiden bør informasjon sendes ut til alle ansatte på krematoriene og fellesrådene.

Siden 2014 er det stadig flere som ønsker at de selv eller deres kjære skal bli til diamanter når de dør, ifølge Cyrén. I fjor fikk de henvendelser om dette omtrent hver fjortende dag, anslår hun. Til sammen har de sørget for at asken til ca. 350 avdøde er blitt til edelstener.

Åse Skrøvset

Kan stille krav

Åse Skrøvset er fagsjef hos statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Hun er kjent med problemstillingen som Cyrén belyser, og har tidligere snakket med henne om det. Da Skrøvset tidligere jobbet som gravplassrådgiver for Den norske kirke, kontaktet hun krematorier og lokale gravplassmyndigheter for å forklare dem lovverket.

– Kortversjonen er at norsk lov gjelder i Norge. Den som sørger for gravferden kan velge å ta med en askeurne til utlandet for gravlegging, askespredning eller annen håndtering. Vedkommende må da forholde seg til regelverket i det landet han tar med urnen til.

Skrøvset forteller at krematoriet eller gravplassmyndigheten kan stille krav ved utlevering av askeurnen til den som sørger for gravferden, for eksempel be om en erklæring som sier at vedkommende skal ta med askeurnen ut av landet innen en gitt dato. Men de kan ikke nekte å utlevere urnene til dem.

– Hva kan gjøres for å unngå slike situasjoner igjen?

– Statsforvalteren eller departementet kunne ha gått ut med informasjon om hvordan man skal forholde seg til urner som skal sendes til utlandet.

Alternativ håndtering av aske

Vårt Land har spurt Barne- og familiedepartementet om dette kan bli aktuelt. Departementet opplyser at flere forslag til endringer i gravplassloven og gravplassforskriften for tiden er på høring.

«I høringsnotatet varsler departementet videre arbeid med sikte på at gravplasslovgivningen legger til rette for flere alternativ i møte med et mer mangfoldig samfunn og en ventet økning i antall dødsfall de neste tiårene. Et tema departementet tar sikte på å vurdere i den sammenhengen er reglene om askespredning. Det vil være nærliggende å se på spørsmål knyttet til slike tilbud om alternativ håndtering av aske i den varslede gjennomgangen», skriver de.

Også Jølstad begravelsesbyrå tilbyr minnediamanter. De har ikke møtt motstand fra krematorier eller lokale gravplassmyndigheter når de skal sende asken utenlands, ifølge avdelingsleder Anne Thrana.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter