Nyheter

Her oppstår medlemsrotet i kirken

– Det er å be om problemer å gjøre det på denne måten, sier IKT-ekspert Torgeir Waterhouse om Den norske kirkes rutiner for medlemsregistrering.

Siden innføringen av det sentrale medlemsregisteret for Den norske kirke i 1999, har kirken slitt med problemer knyttet til feilregistreringer av både medlemmer, tidligere medlemmer og personer som aldri har vært medlemmer.

I forbindelse med høstens kirkevalg har problemene blitt dokumentert på nytt ved at personer som ikke er medlem av kirken har fått tilsendt valgkort.

LES MER: Så mye taper de andre på kirkens medlemsrot

Ikke-universelt

En gjennomgang av kirkens rutiner for innsamling og lagring av medlemsdata viser følgende:

All informasjon om medlemmene blir samlet inn lokalt i menighetene.

LES MER: Mistet statsstøtte uten å vite om det

Om lag halvparten av Den norske kirkes 1.280 menigheter bruker et såkalt fagsystem (dataprogram) for innsamling av informasjon om sine soknebarn. Det finnes tre slike programmer som er kompatible med kirkens medlemsregister. Ved bruk av et slikt program kam informasjon enkelt sendes mellom det lokale systemet og den sentrale data­basen over internett.

Den andre halvdelen av landets menigheter bruker ingen av disse tre dataprogrammene og må selv logge seg på det sentrale registeret direkte for å loggføre endringer om sine medlemmer.

LES MER: – Ikke-medlemmer bryr seg om hva kirken står for

– En risiko

Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge, som er en interesseorganisasjon for norske IKT-bedrifter, er ikke videre imponert over kirkens metode.

– Det er å be om problemer å gjøre det på denne måten. Det er kjempefint med gode intensjoner, men alle som har vært borti datasystemer kan si at dette kommer til å skjære seg, sier han.

– Det virker som sløsing med ressurser, i tillegg til alle problemene det har skapt. De har basert seg på at menneskelige rutiner og dobbeltføring skal stå for kvaliteten. Sånn bør man ­absolutt ikke gjøre det.

– Hvor vanskelig er det å få noe slikt til å fungere?

– Du kan være trygg på at det kommer til å gå galt med en slik modell. Kirken må spørre seg om dette er en risiko de kan leve med, sier Waterhouse.

IKT-eksperten mener det ikke er vanskelig å få til et system som fungerer i 2015.

LES OGSÅ: Kirkeregister hjemsøkes av feil

– Ikke vanskelig

– Det er ikke vanskelig å finne et felles system, og det er heller ikke vanskelig å få forskjellige systemer til å snakke med den samme databasen, sier Waterhouse.

– Hvordan ville du løst dette?

– Det burde stilles krav til at de lokale registreringssystemene skal kunne snakke med den sentrale databasen. De må være så tøffe og si at de ikke kan velge en løsning som ikke fungerer med det sentrale systemet, sier Waterhouse.

LES OGSÅ: Ministeren krever svar fra Kirkerådet

Under utredning

Årsakene til at det fortsatt er så mange som står feilaktig oppført – eller i enkelte tilfeller feilaktig ikke er oppført – i kirkens medlems­register, er for tiden under utredning hos Kirkerådet. Disse vil bli presentert i en rapport til kulturminister Thorhild Widvey innen 10. oktober.

Avdelingsdirektør for kirkeordning i Kirkerådet, Ole Inge Bekkelund, ønsker derfor foreløpig ikke å spekulere på hvor feilkildene i medlemsregisteret ligger.

– Årsaker til at utmeldte likevel står oppført i registeret, er noe av det Kirkerådet vil undersøke nærmere, sier han.

LES MER: Opprydning vil koste 7 millioner

Under utredning

– Hva skal personer som er feilregistrert gjøre?

– Både Kirkerådet og menighetene håndterer feil. Kirkerådet retter feil der personer er blitt feilaktig oppført i medlemsregisteret, mens formelle utmeldinger og innmeldinger håndteres av menighetene, sier Bekkelund.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter