Nyheter

Så mye taper de andre på kirkens medlemsrot

Tusenvis av humanetikere er også registrert i Den norske kirke. Dobbeltføringer kan koste tros- og livssynssamfunnene titalls millioner hvert år.

Dobbeltregistreringer mellom Human-Etisk Forbund og Den norske kirke kan medføre et tap på mer enn 3 millioner i året for førstnevnte. For tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke kan totalsummen komme opp i titalls millioner.

– I år fikk vi beskjed om at mer enn 3.700 av våre medlemmer var dobbelregistrert, altså registrert i et annet trossamfunn i tillegg til å være medlem hos oss. De aller fleste av disse sto oppført i Den norske kirke, sier kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund til Vårt Land.

LES MER: – Ikke-medlemmer bryr seg om hva kirken står for

Ingen kjenner omfanget av rotet

Tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke får et offentlig tilskudd på om lag 900 kroner i året. Dette forutsetter imidlertid at personene de krever tilskudd for, ikke står oppført hos flere trossamfunn. Dersom et personnummer dukker opp i flere registre, får ingen tilskudd for vedkommende.

Den norske kirke rammes ikke av dette, fordi de ikke får støtte per medlem.

Vårt Land skrev lørdag at tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke taper offentlig tilskudd på at mange av deres medlemmer feilaktig står oppført hos Den norske kirke. Den nøyaktige summen er imidlertid ikke kjent, fordi ingen – heller ikke Kirkerådet eller Kulturdepartementet – kjenner omfanget av medlemsrotet.

Kan tape 21 millioner i året

Et anslag basert på opplysningene fra Human-Etisk Forbund (HEF) gir imidlertid store tall:

• 3.500 personer utgjør drøyt 4 prosent av HEFs medlemsmasse (forbundet hadde 84.285 godkjente medlemmer i fjor).

• I fjor ble det utbetalt offentlig tilskudd for totalt 587.292 medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Dersom den totale medlemsmassen egentlig skulle ha vært 4 prosent større – slik HEFs tall antyder – betyr det at nesten 24.000 personer ble feilaktig utelatt fra de medlemslistene som offentlig tilskudd ble gitt på basis av.

• Dette betyr drøyt 21 tapte millioner for tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke (24.000 medlemmer á 900 kroner).

– Det er veldig uheldig dersom rot i vårt medlemsregister gjør at andre trossamfunn taper penger, uttalte Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet, til Vårt Land lørdag.

LES OGSÅ: Kirkeregister hjemsøkes av feil

Katolikkene taper penger

For Human-Etisk Forbunds del utgjør tapet av offentlig tilskudd drøyt 3,1 millioner kroner – dersom det stemmer at forbundet mister støtte for 3.500 medlemmer på grunn av rotet i Den norske kirke.

Oslo katolske bispedømme (OKB), som det siste halvåret har vært i hardt vær på grunn av sin medlemspraksis, er ikke like hardt rammet av dobbeltføringer som HEF. I 2014 hadde katolikkene 1.163 medlemmer som også var registrert i Den norske kirke.

Dette utgjør knapt 1 prosent av den registrerte medlemsmassen i fjor. Dersom alle disse var feiloppført i Den norske kirke, utgjør dette et tap på om lag 1 million kroner.

LES OGSÅ: Ministeren krever svar fra Kirkerådet

– Stiller strenge krav til oss

Fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, mener det er urettferdig at de andre tros- og livssynssamfunnene må rydde opp i det som kan være feilregistreringer i Den norske kirke.

– Systemet er ikke bra, sier hun.

– Det stilles strenge krav til oss om korrekte medlemsregistre, men det er vi som taper penger på feilregistreringer i Den norske kirke. Den kombinasjonen er ikke god, sier Wade.

LES MER: Opprydning vil koste 7 millioner

– Har ikke ressurser til å følge opp

Når en person er registrert med dobbelt medlemskap, får ikke tros- og livssynssamfunnet beskjed om hvilket annet samfunn medlemmet er medlem i.

– Det må vedkommende spørre­ om selv. Opplysningen anses som personlig, sa Frode Nordfjellmark, fungerende kommunikasjonsdirektør ved Brønnøysundregistrene, til Vårt Land lørdag.

– Det er en lang prosess, og vi har ikke ressurser til dette arbeidet, sier Lisa Wade i OKB.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter