Nyheter

Mistet statsstøtte uten å vite om det

Den katolske kirke har tapt statsstøtte på grunn av Den norske kirkes medlemsrot. – Det kan gjelde flere enn meg, sier Bjørn Krangsaas.

Bjørn Krangsaas meldte seg i 2012 ut av Den norske kirke, fordi han konverterte til katolisismen. 13. april samme år fikk han utmeldingsattesten i posten, der det sto «Du er nå utmeldt av Den norske kirke». 24. april fikk han innmeldingsbekreftelse fra Den katolske kirke i Trondheim.

Men nylig fikk Krangsaas valgkort til årets kirkevalg i posten, der det sto at han fremdeles er registrert som medlem i Den norske kirke.

– Jeg ble veldig overrasket, særlig siden jeg fikk utmeldingsattest i 2012. I tillegg betyr dette at Den katolske kirke ikke har fått støtte for mitt medlemskap i de tre årene jeg har vært medlem der, fordi jeg feilaktig har stått oppført i Den norske kirke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Human-Etisk forbund sier de også vet om flere konkrete tilfeller der de har mistet støtte for sine medlemmer på grunn av feil i Den norske kirkes medlemsregister.

Kan ha tapt penger

Det er Brønnøysundregistrene som har ansvaret for å sjekke at en person ikke står som medlem i mer enn ett trossamfunn. Om et personnummer dukker opp på medlemslistene til to ulike trossamfunn, får ingen av dem støtte for denne personen.

Derfor er det en risiko for at feil i medlemslistene til Den norske kirke kan ha ført til økonomiske tap for andre trossamfunn.

– Det er ikke bra om rot i Den norske kirke skal koste andre trossamfunn midler. Det kan jo være flere enn meg, sier Krangsaas.

Den norske kirke rammes ikke på samme måte, fordi de får en fast sum i statlige overføringer og ikke støtte per medlem.

LES OGSÅ: Ikke-medlemmer bryr seg om hva kirken står for

Får ikke beskjed

Når en person er registrert med dobbelt medlemskap, får ikke tros- og livssynssamfunnet beskjed om hvilket annet samfunn medlemmet er medlem i.

– Det må vedkommende spørre­ om selv. Opplysningen anses som personlig, sier Frode Nordfjellmark, fungerende kommunikasjonsdirektør ved Brønnøysundregistrene.

Men Den norske kirke får ikke melding fra Brønnøysundregistrene om doble medlemskap, slik andre tros- og livssynssamfunn får.

– Det er fordi det ikke utbetales statlig eller kommunal støtte per medlem, men medlemsmassen deres utgjør grunnlaget for støtte til øvrige tros- og livssynssamfunn, sier Nordfjellmark.

Skal doble medlemskap ­rettes opp må medlemmet som er dobbel tregistrert selv spørre Brønnøysundregistrene og deretter melde seg ut.

LES OGSÅ: Kirkeregister hjemsøkes av feil

Urettferdig

– Systemet slik det er i dag føles urettferdig. Vi er helt avhengig av støtten vi får fra medlemmene våre. For oss betyr denne ordningen mye, sier Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet.

Ghozlan understreker at han ikke mener det er Den norske kirkes feil at ordningen er slik den er.

– Jeg tror heller ikke de har feil i medlemsregisteret sitt med vilje. Men om de ikke retter opp feil når de får beskjed om dem, er ikke det bra.

LES OGSÅ: Ministeren vil ha svar

Svært uheldig

– Det er veldig uheldig dersom rot i vårt medlemsregister gjør at andre trossamfunn taper penger, sier Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet.

Han forstår at det virker urettferdig at det bare er andre tros- og livssynssamfunn som får beskjed om å rydde opp når noen er dobbeltregistrert.

– Jeg er åpen for at det bør vurderes å gjøre endringer. Det skal ikke være slik at Den norske kirke har fordeler de andre trossamfunnene ikke har når en person dukker opp i listene våre og hos et annet trossamfunn, sier Bekkelund.

LES OGSÅ: Vil koste 7 millioner

Ikke utmeldt likevel

Bjørn Krangsaas i Trondheim er ikke den eneste som har fått utmeldingsattest, men likevel blitt stående som medlem i Den norske kirke. Bekkelund sier han har vært borte i noen slike tilfeller tidligere.

– Det kan både skyldes menneskelig svikt og dataprogrammer som ikke overfører opplysninger riktig.

Bekkelund sier de har hatt problemer med at datasystemene på det enkelte medlemskontor ikke alltid kommuniserer så godt med det nasjonale medlemsregisteret deres. Men fra 2014 innførte de et nytt datasystem for menighetene.

– Derfor er det mindre sannsynlig at slike situasjoner oppstår nå, sier Bekkelund.

Men han innrømmer at det fremdeles kan skje, ettersom ikke alle medlemskontorene har villet ta i bruk det nye ­datasystemet.

Dårlig unnskyldning

Bjørn Krangsaas har sendt en e-post til menighetskontoret og la ved både utmeldingsattesten og innmeldingsattesten fra Den katolske kirke i Trondheim. Over en uke senere har han fortsatt ikke fått noe svar.

At datasystemer skal ha skylden, synes Krangsaas høres ut som en utrolig dårlig bortforklaring.

– Det er ikke en holdbar grunn i 2015 når det finnes så mange gode tekniske løsninger, sier ­avdelingsdirektøren.

LES OGSÅ: Venstre krever at kulturministeren rydder opp i kirkerotet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter