Musikk

Et rungende ekko av frykt

Highasakites Camp Echo er en glitrende plate som utfordrer så vel det musikalske som det tekstlige popformatet.

Norges for tiden fremste artistnavn og – eksport, ved siden av Aurora Aksnes, representerer noe så i pop-sammenheng sjelden som intelligent, kreativ, politisk og moralsk bevisstgjørende, og - ikke minst - selvransakende musikk. Kall det gjerne protest-pop. Popmusikk som våger der de fleste andre artister tier.

LES MER: Refset Bush – ble drapstruet

Under angrep

Highasakite presenterer fengende, men også relativt krevende, musikk som bryter med de fleste hit-formler. Det gjør sannelig også tekstene, som er så godt som blottet for popens evinnelig mange kjærlighetstemaer. Det dreier seg om krig og terror. Om det onde i verden, den menneskeskapte ondskapen.

Mens det forrige albumet, Silent Treatment, handlet om krigen i hjemmet, dreier Camp Echo seg om krigen og krigsfrykten i verden og hva den gjør med oss. Åpningslåten, «My Name's A Liar», minner om at friheten vår er under angrep. Den universelle, men også den personlige friheten angripes, utenfra, men også innenfra oss selv. Slik det beskrives i «My Mind Is A Bad Neighborhood». Temaet forfølges på «Samrai Swords», «Someone Who'll Get It» og «Chernobyl». «God Don't Leave Me» blir mer et rop enn et hjertesukk.

LES MER: Aurora Aksnes – et unikt talent

Holder tritt

Highasakite la lista skyhøyt med singelen, og forsmaken på det nye albumet, «Someone Who'll Get It». Den ble fulgt opp av den ikke mye dårligere «Golden Ticket». Derfor er det imponerende at resten av låtene holder tritt. Samlet gir de en opplevelse av et helstøpt temaalbum med stor slitestyrke, langt ut over singelformatets ofte umiddelbare iørefallenhet.

LES MER: Synger om forfølgelse og frihetshåp

Drar sammen

Bandets store styrke er fem sterke personligheter, og individuelt dyktige musikere, som sammen gjør hverandre enda bedre fordi de har blitt enige om en klar musikalsk og tematisk retning. Deretter drar de så til de grader sammen mot målet.

Skal likevel noen fremheves som spesielt viktige bidragsytere, må det bli Ingrid Helene Håviks låtskriveregenskaper og uttrykksfulle vokal, sammen med Marte Ebersons kreative traktering av keyboardet.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk