Bjørn Kristoffer Bore, 
sjefredaktør i Vårt Land

Rolf Nøtvik Jakobsens innlegg i Vårt Land lørdag 26. oktober om Vårt Lands Oberammergau-turer er en helt nødvendig påminnelse om at spillene har en vond historie med antisemittiske holdninger og nasjonalistiske perspektiver. Vårt Land tar selvkritikk på at Oberammergau-spillenes problematiske historikk ikke er kommet godt nok frem i markedsføringen av turene.

LES KRITIKKEN: «Skuggesida til pasjonsspelet i Oberammergau kjem ikkje til syne i Vårt Lands fargerike reklame»

Stort ansvar

Grunnspørsmålet er om man skal la være å anbefale et arrangement på grunn av dets uheldige historikk. Jeg mener at man kan ta del i denne spesielle opplevelsen, men det hviler et stort ansvar på alle reisearrangører å gi deltakerne en ordentlig innføring i hva som har vært problematisk i spillenes lange historie. Under alle turene som er markedsført i Vårt Lands navn vil dette bli gjort på en forsvarlig vis.

Tar det på alvor

Likevel er det mange som ikke deltar på turene og som ikke får en nødvendig korreksjon på grunn av måten reisene er blitt markedsført på. Vårt Land vil endre informasjon og reklamemateriell slik at inntrykket av spillene ikke blir ensidig positivt.

I en tid der nasjonalistisk retorikk tas i bruk av mange politikere, tar Vårt Land dette på dypt alvor. Mye populistisk retorikk spiller på religiøse følelser. Det gjør det ekstra viktig at Vårt Land problematiserer disse holdningene.

LES OGSÅ:

Pasjonsspillet i Oberammergau får god mottakelse i tyske aviser

Forsker tror flyktningssituasjon kan puste liv i rasistiske adventstradisjoner

Nasjonalkonservative nyter godt av støtte fra Den katolske kirke