Camilla Kvalheim

Redaktør i TV BRA

Denne uken ble historiske endringer i bioteknologiloven vedtatt. Som redaktør i TV BRA, en TV-kanal av og for utviklingshemmede,

har jeg fulgt debatten og virkelig sett behovet for at utviklingshemmede i Norge må få slippe til. I Media City Bergen jobber vi nå med å bygge opp TV BRA som en landsdekkende TV kanal. For å få dette til, trengs penger til å satse.

Har ressurser

I TV BRA blir innholdet i sendingene produsert sammen med, og presentert av målgruppen selv. Dette bidrar til å vise samfunnet hvilke ressurser og muligheter utviklingshemmede faktisk har.

Det er en realitet at mange i Norge opplever diskriminering, fordommer og overgrep fra samfunnet. Vi kan til stadighet høre at utviklingshemmede ikke får den aktiviteten de har behov for eller tjenestene de har krav på. Kampen for å få oppfylt lovfestede rettigheter blir en daglig kamp.

LES OGSÅ: Marte Wexelsen Goksøyr: «Down syndrom ikke er en sykdom. Det er en identitet»

Snur på rollene

De fleste av oss har i løpet av livet opplevd å bli tildelt en rolle som vi ikke har ønsket. Enten på skolen, i venneflokken eller blant kolleger på jobben. Men de fleste av oss har i større grad muligheten til å frigjøre oss fra disse rollene og bryte ut og ta aktive valg for oss selv. Tenk deg at du snart er myndig og utviklingshemmet og møter et samfunn som ikke forventer at du kan bidra til fellesskapet.

Tanken bak TV BRA har vært å snu opp ned på disse rollene, gi utviklingshemmede muligheten til å ta regien i eget liv og få mulighet til å være med å påvirke sin hverdag. Vi ønsker å dekke andre aspekter av det å være utviklingshemmet. Vi vil vise at det er muligheter og talenter der ute. Vi vil også vise det som er bra og som fungerer og hvordan utviklingshemmede bidrar til fellesskapet. På denne måten kan vi bidra til inkludering og være til inspirasjon for andre.

Kan overraske

Alle må få slippe til i samfunnsdebatten. Det trenger vi i et demokratisk samfunn. Kanskje kan våre sendinger bidra til at neste debatt blir mer nyansert. Jeg tror vi kommer til å overraske mange.

LES MER:

Faktisk.no: Halvparten så mange barn fødes med Downs etter lovendring

Astrid Alvim: «Det er min nabo Hanne og min datter Ingrid vi leter etter på tidlig ultralyd»

Tuva Moflag (Ap): «Tidlig ultralyd kan redde liv»