Urovekkende om underordning

LIKESTILLING: Det er sterkt urovekkende at patriarkalsk tenkning og underordningsteologi forsvares og settes fram som et ideal i 2022.

SKVETTER: «Jeg trodde vi var kommet lenger», skriver Hamar biskop Solveig Fiske.
Publisert Sist oppdatert

Lenge har jeg tenkt at nå er vi kommet så langt at det er på tide å rydde i bokhylla. Kaste bøker som Fra kirkens kvinneside og Kvinnekamp og kristen tro. Men de siste årene har det kommet til overflaten tunge erfaringer fra kvinner i prestetjenesten som beskriver holdninger og praksis som ikke er preget av likeverd og likestilling.

Nylig kom også oppslaget om Sofie Braut som løfter fram kvinnens underordning i ekteskapet. Hun sier dette er en konsekvens av at menn og kvinner er kalt til ulike funksjoner, også i ekteskapet. Hun begrunner videre med at dette går helt tilbake til skapelsen og også viser seg i evangeliene og i hvordan den første kristne kirke ble organisert og rådene Paulus gir knyttet til heim og familie.

Intervjuet med Sofie Braut er fulgt opp med intervju med flere organisasjoner og en lengre kronikk fra pastor Tone Lise Gustavsen i Frisk Kirken som sier at «Gjennom Skapelsen ble lederegenskapene lagt ned i mannens natur. Menn ble født med en evne til å mestre sitt ego, for at de skulle være utrustet til lederskap».

Powered by Labrador CMS