Elisabeth Fjellvang Kristoffersen

Generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk

Hittil i år har det allerede omkommet 51 på veiene. En undersøkelse fra Statens vegvesen viser at 74 prosent av oss ønsker å bruke bil eller motorsykkel på årets sommerferie i Norge. Over halvparten av de som ikke pleier å dra på bilferie tenker å gjøre det i sommer. Med tanke på den ventede trafikksituasjonen er det noe som bekymrer meg.

Og det er promillekjøring.

Drapsmaskiner

Denne dumskapen av egoisme tok hele 20 liv på norske veier i 2019, og det ble nesten anmeldt 10 000 for kjøring i ruspåvirket tilstand.

I de første seks månedene er det blitt anmeldt hele 4924 personer for ruskjøring. Med tanke på koronasituasjonen er det bemerkelsesverdig da politiet har redusert sine kontroller grunnet smittefare og at folk har blitt bedt om å holde seg inne.

I mai og juni ble til sammen 1821 personer anmeldt for ruskjøring. I politidistriktene Sør-Øst og Øst er tallene dessverre svært dystre. Her ble henholdsvis 287 og 278 personer anmeldt for promillekjøring.

Nylig fikk jeg se tallene for antall rusanmeldte førere for juni. 923 i tallet - det tilsvarer 31 anmeldelser daglig. 923 potensielle drapsmaskiner på veinettet. Tallene var også dystre i mai. Hele 898 ble anmeldt for ruskjøring den måneden. Og det verste er at det mye mørketall.

LES OGSÅ: Frp vil lette på alkoholreglene: Ønsker kommune-ja til øl på bensinstasjon

Kjør rusfritt

Jeg svartmaler kanskje sommeridyllen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest, og de færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer.

Jeg er glad Utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring. Sommertrafikken skal være sikker - alle av oss har derfor et ansvar for trygg kjøring.

Nyt sommeren, men vær så snill: Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien sikrere både for deg selv og andre.

LES MER:

Ny undersøkelse: Ungdom ser i større grad på alkohol som noe negativt

Kjersti Toppe: «At KrF ikke sørger for en mer solidarisk alkoholpolitikk er lite å være stolt over»

«Da serveringsstedene i Oslo ikke lenger fikk lov til å servere alkohol, må jeg innrømme at det gosset meg»