Russofobi.
«Hvorfor elsker vi å hate Russland?» spør den franske forfatteren, journalisten og kommentatoren Guy Mettan retorisk.
Guy Mettan fattet interesse for Vestens særegne forhold til Russland for 15 år siden. En særegen type forhold man ikke finner maken til f.eks. i Kina, Japan eller de fleste andre land. Han undret seg over fenomenets røtter og utvikling og har nylig gitt ut en bok om temaet: «Russland-Vesten: En tusenårig krig.»
Han finner at motsetningsforholdet oppsto i forbindelse med stereotypier som utviklet seg da kirken ble splittet i ortodoksi og katolisisme for ca 1000 år siden. Derav bokens tittel. Russofobien synes å ha kommet til overflaten i Vesten i visse perioder som en form for rasisme. Mettan finner ingen annen måte å forklare fenomenet på.
Det underliggende mønsteret synes å være at russofobien blomstrer i perioder da Russland av Vesten oppleves som sterkt og mektig. I Europa var fenomenet særlig fremtredende under Europas utvidelser gjennom kolonisering. I kampen om å være størst og mektigst ble Russland oppfattet som en stormakt på kontinentet noe som skapte en fiendlig stemning overfor Russland i Vesteuropa.
Bestill abonnement her
KJØP