Er du flink nok, er du god nok!

Det vil alltid være en 50 år gammel mann som har mer erfaring enn deg. Men det betyr ikke nødvendigvis at han mestrer oppgaven bedre.

Verdidebatt

Jonas Andersen Sayed (22)

Ordfører i Sokndal

Dette uttrykket, fullt av «visdom», var det som ramlet ut av munnen da jeg, i mitt første direktesendte TV-intervju, skulle svare på hva jeg trodde den store nyheten ville bety for andre politiske spirer i landet. Kanskje ikke det stolteste øyeblikket i mitt 22-årige liv, men noe sant i det er det.

Det jeg mente å si var selvfølgelig det noe mer kjente sportsuttrykket «er du god nok, er du gammel nok», og den store nyheten denne septemberkvelden, i hvert fall i mine øyne, var at det endelig var klart at jeg ville bli Sokndal kommunes ordfører de neste fire årene.

Tidenes yngste ordfører

Det har nå gått litt over ni måneder siden jeg fikk ordførerkjedet rundt halsen for første gang, som tidenes yngste ordfører. Selv om det største sjokket har lagt seg, hender det fortsatt at jeg må klype meg selv i armen.

Å bli ordfører i hjemkommunen sin var, er og kommer alltid til å være et privilegium. Det er lett å føle seg liten når oppgaven er så stor. Å få masse medieoppmerksomhet som følge av ens unge alder setter selvfølgelig også spor. For det er jo det politiske prosjektet som må være det som blir stående igjen etter fire år, ikke at Sokndal hadde tidenes yngste ordfører.

Når det er sagt håper jeg selvfølgelig at min unge alder kan inspirere andre unge til ta på seg lederansvar i politikken. Men for at det skal være mulig, er det avgjørende at noen trer til side.

• LES OGSÅ: Ungdom redder verden: «Hvordan skape en vekkelse»

Skremmende utfordring

Jeg hadde aldri vært der jeg var i dag hvis ikke min daværende (og nåværende) gruppeleder ga meg tillit og ansvar, da jeg som vettskremt 17-åring noe overraskende ble krysset inn i kommunestyret. Jeg fikk muligheter til å prøve meg fram som lokalpolitiker, og i KrFU fikk jeg etter hvert politisk skolering og ledertrening.

Å i det hele tatt bli utfordret til en slik oppgave som det å bli ordførerkandidat var selvsagt hyggelig, men like fullt skremmende. Jeg hadde aldri hørt om kommuner med en så ung ordfører, og hvorfor i all verden skulle folk stemme på KrF med en ung ordførerkandidat.

Erfaring er ikke alt

Jeg tror mange unge kan kjenne seg igjen i følelsen jeg hadde da jeg ble utfordret første gang. Man tenker at denne oppgaven er for stor for meg, at det sikkert vil komme lignende muligheter i fremtiden, og at det sikkert finnes noen med mer erfaring og kompetanse som er bedre skikket for oppgaven. Sistnevnte sier seg nesten selv.

Til deg som er ung og leser dette vil jeg først og fremst oppfordre til å takke ja til mulighetene du får. Det er ikke gitt at de vil komme igjen.

Det vil «alltid» være en 50 år gammel mann som har mer erfaring og formalkompetanse enn deg selv. Men det er ingen automatikk i at det betyr at vedkommende alltid vil mestre oppgaven bedre. Selv er jeg svært ydmyk overfor de som har bred og lang politisk erfaring. Jeg tror det er en styrke for demokratiet at vi har folkevalgte som har vært med lenge, men erfaring er ikke alt. For de gangene erfaring skal trumfe alt, vil det alltid gå på bekostning av mangfoldet.

Hei på de unge

Politikken kan være brutal. Historiene om ungdomspolitikere som hetses og som må blomstre i uverdige kår er ikke få. Men jeg gir meg ikke i kampen for å få enda flere unge til å jobbe for de lokalsamfunnene de bor i og for de verdiene de tror på.

For alt er politikk, og at politikk er kjedelig er bare en dårlig og usann myte. Vi bryr oss alle om noe, enten det er at bestemor skal ha det bra på sykehjemmet, ønsket om ny svømmehall eller at bussen skal gå litt oftere.

Til deg som er voksen og leser dette vil jeg oppfordre deg til å heie på unge politikere. Men ikke si ting som «så fint du er engasjert» og «du er fremtiden». For de er ikke bare engasjert, de jobber hardt. Og de er ikke bare fremtiden, de er nåtiden.

Ungdomspartiet KrF

Å gi rom for ungt lederskap er et ansvar som ligger på lokale, regionale og nasjonale ledere. Det krever også arbeid fra partiene. KrF har lenge jobbet målrettet for å rekruttere unge til viktige stillinger. Det har gitt utslag i at det er KrF som er partiet med tidenes yngste ordfører, byråd og statsråd. To av dem har vært unge kvinner.

Jeg er glad og takknemlig for mulighetene mitt parti har gitt meg, og syns egentlig fungerende leder Olaug Bollestad traff spikeren på hodet da hun før sommeren sa at «vi må sørge for etterveksten, ellers sager vi av greina vi sitter på.»

KrF har vist at er du god nok, er du gammel nok. Det er et fremoverlent, modent og et moderne syn på lederskap som jeg håper andre partier, myndigheter, organisasjoner og næringsliv vil følge.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt