Der synagogen og kirken snakker hebraisk sammen

ANTISEMITTISME: I utkanten av den jødiske gettoen i Roma står en synagoge og en kirke like ved siden av hverandre og snakker hebraisk sammen. Det virker kanskje som et uttrykk for åpenhjertig religionsdialog, men det er mer komplisert enn som så.

«ET TRASSIG FOLK»: Inskripsjonen på hebraisk og latin på kirken San Gregorio della Divina Pietà i Roma reflekterer byens antisemittiske historie.
Publisert Sist oppdatert

Det er vanskelig å samtale om antisemittisme uten å komme inn på kirkens skyld. Så ikke minst i Roma, hvorfra Vårt Lands journalist Bjørgulv K. Bjåen rapporterte den 12. desember. Rapporten viser til at det har bodd jøder i Roma i mer enn to tusen år og at disse har opplevd og overlevd bølge på bølge av antisemittisme. Dagens situasjon peker i retning en ny bølge, og som illustrasjon fortelles det om den store synagogen i byen, Tempio Maggiore di Roma, der sikkerhetskontrollen nå er som på en flyplass.

Gammel antisemittisme

Så sant og så trist. Men nettopp denne synagogen kan bedre enn de fleste andre illustrere kirkens overgrep mot byens jødiske samfunn. Synagogen ble bygget i de første årene av det tjuende århundre, i et hjørne av det gamle jødiske kvarteret. Fra det sekstende århundre av var jødene i Roma tvunget til å bo i et spesielt område langs Tiberen, den jødiske gettoen. På sabbaten ble så utvalgte medlemmer av det jødiske samfunnet tvunget til å delta på gudstjenester med klare – men ikke nødvendigvis særlig vellykkede – omvendelsesprekener i en nabokirke, San Gregorio della Divina Pietà.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS