De gjør Norge dyrere

Eiendomsmeglere tror at deres bransje er den «nye oljen», den næringen som skal opprettholde levestandarden for folk i Norge. Er det fortjenestefullt å gjøre Norge dyrere og kundene fattigere? Og hvor godt skal man ha betalt for det?

Publisert Sist oppdatert

Å benytte seg av eiendomsmegleres tjenester er en dyr og selsom fornøyelse. Gjør man en grundig jobb i forkant, kan man kartlegge hvilke tjenester ulike meglere tilbyr og, ikke minst, hva de tar seg betalt for den jobben man forventer at de gjør. Når man så har valgt hvilket meglerfirma man vil benytte seg av, og har inngått en bindende kontrakt med det, er tiden inne for neste runde, å forhandle om hva meglertjenestene egentlig skal koste. Man trodde kanskje man allerede hadde inngått en kontrakt om nettopp det, men den gang ei.

Nå har tiden kommet for megleren å forklare at han selvfølgelig skal gjøre en jobb med å selge ditt hus eller din hytte, eller hva du nå vil ha hjelp til å selge, men om du ønsker at han eller hun skal gjøre en virkeliggod jobb, å virkelig legge seg i selen for å få solgt din eiendom til høyest mulig pris, så må du være villig til å betale mer, betydelig mer. Underforstått vil innsatsen bli heller sparsom om du ikke er villig til å betale mer enn det som i første omgang har blitt avtalt.

Denne merbetalingen som megleren forlanger, skal så knyttes til den delen av salgssummen som overstiger det som er den forventede salgsprisen. Om prisen blir lavere, så risikerer megleren ingenting; du tar tapet. Om prisen blir nøyaktig som forventet, taper verken du eller megleren noe, men blir salgsprisen tilfeldigvis høyere enn megleren har gjettet på, så innkasserer dere begge en gevinst.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP