Barna fortjener også ferie

Sommerskoler og leiraktiviteter blir avlyst eller begrenset. Det øker behovet for andre kultur- og aktivitetstilbud.

Verdidebatt

Anette Trettebergstuen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Alle har ulike oppfatninger av hva sommerferie er. Hvilke aktiviteter som må med for at sommeren skal være komplett. For noen er det tradisjon å dra på sydenferie med familien. For andre er det deilig å dra på hyttetur til Danmark.

Mange barn er heldige og har familier som kan tilby dem ulike aktiviteter og begivenheter i sommerferien. Men det er ikke realiteten for alle. Flere har ikke råd til sydentur eller en utflukt til Danmark. Samtidig som mange nå reiser til hyttene sine rundt om i Norge fordi det er korona, sitter mange andre hjemme fordi de ikke har en hytte å reise til.

Da er det viktig at det eksisterer ulike kultur- og aktivitetstilbud lokalt som kan sikre alle barn fine opplevelser i sommerferien.

• LES OGSÅ: Fattigdom bekjempes ikke av enkelttiltakttigdom bekjempes ikke av enkelttiltak

Krisepakke for barna

Når koronapandemien traff oss, var det mange ulike bransjer som opplevde motgang og usikkerhet. Inntekter gikk tapt, og det var et stort behov for kompensasjoner fra statlig hold. Selv om vi fortsatt er i en unormal situasjon, er det stadig flere bedrifter og bransjer som nå begynner å se lys i tunellen.

Tidligere i vår kom regjeringen med en kompensasjonsordning til kultur, idrett og frivillighet på 900 milliarder kroner, hvor kulturbransjen fikk 300 milliarder. Det er et steg på veien, men Arbeiderpartiet har gjentatte ganger tidligere kritisert ordningen for å være for snever.

Det er viktig med ulike krisepakker og kompensasjonsordninger tilpasset ulike bransjer, så lenge man ikke glemmer andre. Kulturbransjen er særdeles viktig for mennesker i ulike aldre og på ulike steder i landet. Kultur skaper et fellesskap mange merker et spesielt behov for i disse tider. Det binder mennesker sammen og gir oss glede i hverdagen.

Ekstra viktig er det kanskje for barn og unge som fra før av opplever mye ensomhet på sommeren når klassekameratene er på ferie. Nå som sommerskole og ulike leiraktiviteter blir avlyst eller begrenset på grunn av smittevern, øker behovet for andre kultur- og aktivitetstilbud. Da er det problematisk at kulturbransjen ikke får den støtten de trenger til å ivareta viktige tilbud.

Kulturkort

Barna fortjener også ferie. Også de som må være hjemme fordi familien ikke kan finansiere utflukter rundt om i landet. Arbeiderpartiet ønsker blant annet å innføre et nasjonalt kulturkort for unge, slik at de kan oppleve kultur til en billig penge.

I Viken fylkeskommune jobbes det nå med å etablere ordningen av og for ungdom kalt «Bizzy», som vil tilby flere kulturarrangementer for unge til en betydelig lavere pris. Denne ordningen er etablert i Buskerud, og nå jobbes det med å utvikle den til å gjelde i hele Viken.

Slike tiltak er viktige for mange, og vi i Arbeiderpartiet heier på fylkeskommunene rundt om i landet som jobber for et bedre kulturtilbud for unge. Men det trengs også økt støtte og bevilgning fra statlig hold – spesielt når pandemien fortsatt er en del av samfunnet og skaper usikkerhet for bransjen.

LES MER:

Ida Lindtveit Røse om fattigdom blant barn og unge: «Fritidskortet er ikke regjeringens eneste svar»

Indremisjon ville bygge nytt leirsted. Nå må planene droppes på grunn av manglende midler

Ekstraordinære koronatilskudd sikrer dobbel KFUK-KFUM-innsats

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt