Ærlig påskehandel

Publisert Sist oppdatert

Mot slutten av forrige århundre tok det etter hvert av med stormskritt en ikke ubetydelig norsk grensehandel av billige, svenske matvarer. Særlig populær ble kyllingfileten, som bare kostet vel en tredjedel av prisen i den norske varehandelen den gang. En påskelørdag la jeg og min kone ut på langtur til Strømstad i vår gamle Passat, med skiboks på taket for anledningen. Her skulle det handles!

Nå er det å si at våre begreper rundt hva som defineres som ”kjøtt” i de dager, var høyst uklare. Faktisk var vi av den noe originale oppfatning at kjøtt var kjøtt, fisk var fisk – og kylling var fugl! Og dermed: Ut ifra denne vår klare, personlige overbevisning var de overhodet ikke i vår tanke - de strenge tollrestriksjonene med fattige 6 kg kjøtt tillatt gjennom grønn sone. Vi var da på kyllingjakt..

Med god samvittighet lastet vi takboksen full av frossen kyllingfilet fra et tyrkisk supermarked til fantastiske 54 svenske kroner kiloen. Lykkelige over den billige påskehandelen satte vi kursen mot grensen. Vi kunne nesten høre det klukke oppe fra biltaket, da vi ble vinket inn til tollinspektøren ved Svinesund. Lovlydig sveivet jeg ned bilvinduet, hilset høflig og lot mannen stille sine rutinespørsmål:

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP