Ina Roll Spinnangr

Leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Marte Yri Evensen fra Stiftelsen Kraft kritiserer i et innlegg i Vårt Land 4. november plakatkampanjen vår på Stortinget T-banestasjon. Kampanjen formidler at å bruke rusmidler kan ha alvorlige konsekvenser, men påpeker også at rusopplysning er viktig for å forebygge disse konsekvensene.

Overdosedødsfall

I flere medier har vi kunnet lese den tragiske historien om Haakon som døde da han og kjæresten tok et helt gram MDMA hver. Dersom han hadde lest om MDMA på Rusopplysningen.no, hadde han visst at førstegangsbrukere ikke bør ta mer enn 70 mg, og at rusdoser over 125 mg generelt frarådes. Med denne informasjonen kunne han ha vært i live i dag. Dosen han tok i stedet, kan sammenliknes med å styrte en hel liter sprit. Det er vanskelig å forstå hvordan Evensen kan mene at slik informasjon, som kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, er «absurd».

Vanlig ungdom

Mange tenker at det beste er å advare mot bruk av ulovlige rusmidler, men uansett hvor gode foreldre vi er, har vi ingen garanti for at unge lytter til oss.

De siste årene har vi sett en betydelig økning i bruk av ulovlige rusmidler. Mer enn fem prosent av nordmenn mellom 16 og 34 år har brukt MDMA, og andelen er større i de store byene. De fleste bruk­erne er som Haakon og kjæresten – vanlige unge mennesker uten rusproblemer eller tilknytning til et rusmiljø, som er ute etter positive opplevelser.

Til tross for dette, er det i dag tabu å informere unge om hvordan de kan ruse seg tryggere hvis de prøver rusmidler. På skolen får de bare vite at de ikke bør bruke, slik at de selv må skaffe informasjon på nettet eller fra venner. Dette setter unges liv i fare.

LES OGSÅ: Vårt Land mener: «Svært viktig at politikere sier tydelig nei til legalisering»

God rusopplysning

Evensen trekker i sitt innlegg inn den kommende rusreformen, og påpeker at å snakke om legalisering er en avsporing av ­debatten. Dét er vi helt enige i, og vi syntes det var underlig at Actis-generalsekretær Pernille Huseby valgte å trekke inn legalisering under debatten om vår kampanje på TV2. Desto underligere er det at Evensen fortsetter å bidra til denne avsporingen. Det diskusjonen handler om, er behovet for god rusopplysning som kan forebygge skader og dødsfall. Når Evensen tvetydig skriver at vi heller bør «holde oppe skadevirkningene av rusmidler», gir den alternative lesningen en treffende beskrivelse av hva hennes tilnærming innebærer: Å sørge for at rusmiddelbruk forblir langt farligere enn det trenger å være.

LES OGSÅ: Rusorganisasjoner med sterk kritikk: – Regjeringen jukser med ruskroner

LES OGSÅ: Forsker frykter overdoser på statlig heroin