2030: Fra felles religion til felles verdier?
MINORITETER I NORGE: Nasjonaljubileet 2030 skal synliggjøre at Norge er et folkefellesskap tuftet på felles arv, verdier og identitet. Men finnes det et slikt felles grunnlag?
KRISTNET NORGE: Olav den hellige spiller en grunnleggende rolle ved innføringen av kristendommen i Norge. I 2030 markerer vi det tusenårige båndet mellom Olav og Norge Statuen av Olav den hellige er reist på Stiklestad.
Gorm Kallestad
Det enkle svaret er ja, grunnlovsparagraf 2 slår fast at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv.» Dersom dette kommer til uttrykk gjennom den brede oppslutningen om demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene, har vi langt på vei et felles verdigrunnlag i den norske befolkningen.
Men om verdigrunnlaget forblir kristendom og humanisme, blir det straks mer komplisert. For hvem definerer disse verdiene, og hvem forvalter vår kristne og humanistiske arv? Dette verdigrunnlaget kom til oss utenfra og bidro til å forme norsk historie og samfunnsutvikling. Vår grunnleggende fellesverdi er nå et menneskesyn hvor individet er fritt med ukrenkelig verdi og hvor alle har samme verdi og et ansvar for hverandre.
Hvordan sikres disse verdiene i dag? Dette spørsmålet må stilles i et Nasjonaljubileum med «fellesskap, verdier, identitet, arv og fornyelse» som sine kjerneverdier.