Nyheter

– Vi kan gå for langt

Underholdningsaspektet må ikke gå så langt at budskapet drukner, sier prest i Lambertseter kirke.

Populærkultur og hverdagsritualer har inntatt kirkens formidling, sier Elisabeth Tveito Johnsen, stipendiat ved Det teologiske fakultet. Hun tar til orde for å blande mer av det som er viktig i barn og ungdoms hverdag inn i kirkerommet og trosopplæringen.

LES SAKEN HER: Blander nattverd og alvebrød

Kan blande for mye

I fjor arrangerte Lambertseter kirke en egen Halloween-gudstjeneste.

– Når vi bruker historier fra populærkulturen kan vi gå for langt, sier Asle Rossavik, kirkens kapellan.

LES MER: Vanligere å velge bort lokalkirken

– Synes du dere fikk fram det kristne budskapet tydelig, Rossavik?

– Ja. Espen Andreas Hasle hadde gudstjenesten, og han var veldig tydelig på Kristus som seirer over alle onde makter.

Allikevel vil Rossavik være forsiktig med å blande for mye.

– En del av barna i trosopplæringsreformen er bare innom iblant. De har ikke den samme forståelsen av det kristne budskapet som de som har vokst opp i kirken. For dem er det en fare for at det bare blir enda en spennende historie.

LES MER: Når folkekirken våkner

Presten mener det kreves mye gjennomtenkning og bevissthet rundt hvordan historier som Ringenes Herre bidrar til en livstolkning som også knyttes til det kristne­ budskapet.

– Jeg er absolutt for å bruke moderne virkemidler, og i Ringenes Herre er det mye kristen symbolikk som ligger til grunn for en del av historien.

LES MER: Én dag i uken gjøres kirken om til bakeri

– Ville du arrangert en Ringenes Herre-gudstjeneste?

– Jeg kunne godt brukt elementer fra historien, men jeg ville vært opptatt av at det kristne bud­skapet skulle komme tydelig fram. Sier presten: «som alvene lagde brød, så skal vi få brød og feire nattverd», da er en i hvert fall i faresonen for å skli ut i en synkretisme som blir forvirrende for barn.

Det positive, ifølge Rossavik, er dersom kirken klarer å skape undring som kan knyttes opp mot den kristne fortellingen.

– Men det trengs nøye avveining og vi må ikke la underholdningsaspektet gå så langt at budskapet drukner.

LES MER: Trives med statskirken

Han referer til Martin Luther som sa: «Vi må gjøre evangeliet lekkert».

– Men det er krevende når vi skal kommunisere det til mennesker som ikke har et basisgrunnlag å tolke det inn i. Da er det viktig at den kristne fortellingen kommer tydelig fram, og at det ikke bare blir gøy med Ringenes Herre i kirken.

LES MER: Mer frihet, samme støtte

Bruker populærkultur

– Johnsen mener at trosopplærerne er redde for at den teologiske læren­ skal bli utvannet og dermed blir de opptatt av å beskytte ­grensene. Hun mener at de må våge å ­blande mer for at trosopplæring skal ha noe betydning for barn i ­deres hverdagsliv. Er du enig i det?

– I den forstand at vi må våge å trekke inn populære kulturelle elementer som skaper overganger. Faren er at det bare blir det og at vi ikke får fram budskapet. Elementer fra populærkulturen har vi brukt lenge og jeg tror at vi i en del kristent barne- og ungdomsarbeid innimellom går for langt i underholdningen og ikke får fram budskapet.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter