Nyheter

Styret i Presteforeningen sitter trygt

Representantskapet fremmet ikke mistillitsforslag, men styret fikk kritikk for sin uttalelse om vigselsliturgi for homofile.

– Ja, vi får kritikk for den organisatoriske behandlingen av denne saken, oppsummerer Presteforeningens leder, Gunnar Mindestrømmen til Vårt Land.

I desember høstet sentralstyret storm i deler av presteskapet da de i Vårt Land gikk ut med ønske om liturgi for kirkelig vigsel av homofile par. Et stort antall medlemmer meldte seg ut. For å roe gemyttene innkalte ledelsen til ekstraordinært representantskapsmøte som ble holdt onsdag.

LES MER: Flere melder seg ut av Presteforeningen i protest

Kritikk. – Hvor tøff kritikk fikk sentralstyret i representantskapet på møtet?

– Det ble ikke fremmet mistillit til styret eller forslag om at vår uttalelse om samlivssaken skulle trekkes tilbake. Men vi aksepterer kritikken om at denne uttalelsen burde ha vært behandlet i representantskapet før vi gikk ut i mediene med den.

BLI MED I DEBATTEN: Jeg melder meg ut av Presteforeningen

– Ville uttalelsen i så fall ha fått en annen ordlyd?

– Det er et spekulativt spørsmål, og slike svarer jeg vanligvis ikke på, sier Mindestrømmen.

LES MER: Presteforeningen sier ja til å vie homofile

Ukjent tid og sted. Det ekstraordinære representantskapsmøtet ble avviklet uten at det på forhånd var mange som ble informert om sted eller tid for møtet. Medarbeidere i sekretariatet ville og kunne ikke fortelle Vårt Land hvor og når møtet som skulle stille stormen i Presteforeningen (PF), ble arrangert. Heller ikke på PFs hjemmeside ble det informert om møtet.

– Et hemmelig møte var det ikke. Dette var et ekstramøte, innkalt på helt ordinær måte, sier Gunnar Mindestrømmen.

– All erfaring tilsier at det er lurt å være åpen. Dette er en sak som veldig mange medlemmer venter spent på. Jeg har forståelse for dem som hadde ønsket mer åpenhet, sier prost Morten Fleischer. Han var valgt toppleder i Presteforeningen i seks år fra 1997 til 2003.

LES MER: Biskoper og eks-formenn marsjerer ut av Presteforeningen

Venter spent. – Sier du det, repliserer prost Bjarne Olaf Weider i Øvre Romerike prosti når Vårt Land opplyser at det ekstraordinære representantskapsmøtet foregikk onsdag – på Gardermoen, i hans eget prosti.

– Det er underlig at det ikke er full åpenhet om dette. Jeg er meget kritisk til at sentralstyret har laget en slik uttalelse. Foreløpig har jeg valgt å forbli medlem, men er veldig spent på utviklingen. Jeg tror styret må stille sine plasser til disposisjon hvis vi skal komme videre, for det er ikke slik en fagforening skal arbeide, sier Weider.

LES MER: Minst 50 har forlatt Presteforeningen etter homovedtak

Vil ikke oppgi tall. Han synes også det er veldig underlig og beklagelig at Presteforeningen ikke går åpent ut med tall på hvor mange som har meldt seg ut av foreningen etter samlivstumultene.

– Vi har ikke lys til å gå ut med konkrete tall, for det er litt vanskelig å beregne. Tall kan brukes eller misbrukes i den situasjonen vi er i nå, sier PF-leder Gunnar Mindestrømmen.

– Ved et årsskifte er det gjerne noen som melder seg ut fordi de får krav om medlemskontingent. Noen har begrunnet sine utmeldinger og noen har ikke gjort det. Noen er yrkesaktive og noen er ikke. Jeg kan bekrefte at det er kommet noen utmeldinger fra prester i alle bispedømmer. Av dem som har meldt seg ut som reaksjon på vår uttalelse, er det et førtitalls personer som er i aktiv prestetjeneste i Den norske kirke.

Ulike syn. Han legger vekt på at Presteforeningen skal være en forening som ivaretar interessene for medlemmer med ulike syn i samlivsetiske spørsmål.

Mindestrømmen har hele tiden fremholdt at sentralstyre «bare har prøvd å påpeke den naturlige konsekvensen av Bispemøtets læreuttalelse: At de som ønsker å vie homofile må få lov til det, ved at det blir utarbeidet en liturgi for likekjønnede ekteskap».

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter